Acasă Politica “Atitudinea autorităţilor comuniste de la Chişinău este inacceptabilă”

“Atitudinea autorităţilor comuniste de la Chişinău este inacceptabilă”

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Cristian Buşoi s-a adresat Parlamentului European vizavi de problemele de la graniţa României cu Republica Moldova
Scandalul de la graniţa cu Moldova, atunci când românii au fost întorşi de la punctul de trecere al frontierei, nefiind lăsaţi să intre în ţara vecină, a stârnit reacţiile politicienilor români. Cristian Buşoi, europarlamentar PNL şi preşedintele PNL Timiş, s-a adresat Parlamentului European vizavi de această problemă. „În contextul în care România sprijină apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, atitudinea autorităţilor comuniste de la Chişinău este inacceptabilă, dovedind astfel că nu au înţeles că respectarea drepturilor fundamentale ale omului reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale UE”, susţine europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, într-o declaraţie înaintată Parlamentului European.
În decurs de câteva zile,  autorităţile comuniste au luat decizia de a întoarce de la graniţă dintre România şi Moldova aproximativ 250 de cetăţeni români. Seria de refuzare a accesului pe teritoriul Moldovei a început cu membrii unor delegaţii de la consiliile judeţene din Iaşi şi Vaslui, care urmau să participe la o reuniune în raionul Făleşti din Republică Moldova, pentru discutarea strategiei de dezvoltare a euroregiunii Şiret-Prut-Nistru, pentru 2009-2010.
Vameşii moldoveni nu au oferit nicio explicaţie. Mai mult decât atât, trei români au fost expulzaţi sub motivul de "acte de huligalism moderat", doi dintre aceştia fiind consultanţi ai Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova. „Atitudinea autorităţilor de la Chişinău poate fi caracterizată drept anti-românească şi contrazice flagrant acordul încheiat între România şi Republica Moldova privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor.
Adevăratul motiv pentru care românii au fost trataţi în acest fel este unul politic, deoarece pe  data de 5 aprilie vor avea loc alegeri electorale în Republica Moldova.
Astfel de atitudini nu vor aduce Republica Moldova mai aproape de o eventuală aderare la UE, iar comportamentul din campania electorală al autorităţilor nu poate duce decât la izolarea cetăţenilor moldoveni”, a spus europalrmanetarul Cristian Buşoi.
„Îmi exprim speranţa ca momentul alegerilor din 5 aprilie să fie un nou început pentru Republica Moldova, care să intre cu adevărat pe drumul democraţiei, statului de drept, economiei libere de piaţă, prosperităţii şi valorilor europene”, spune Buşoi, europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor şi în  Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Comentarii

comentarii