Acasă Actualitate Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei

Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Departamentul de Geografie al UVT participă la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, în cadrul căruia va prezenta, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei.

Atlasul Geografic General Tactil al României va fi prezentat în 26 aprilie 2023, în cadrul ceremoniei de deschidere a Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, de la ora 17, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Deși există resursele tehnologice pentru realizarea de materiale didactice tactile pentru geografie, producerea lor se lovește de multe ori de o barieră conceptuală: 80% din ceea ce percepem este pe cale vizuală și 80% din ceea ce vedem este culoare. De aceea, conceperea unei hărți tactile presupune o întreagă strategie de eliminare a detaliilor, de substituire a culorii prin tipuri de linii și texturi, de sinteză și generalizare. Designul unei hărți tactile trebuie să găsească mereu un echilibru între a transmite cât mai multă informație prin Atlasul Geografic General Tactil al României este o colecție de planșe tactile realizate pe hârtie cu microcapsule de tip ZyTex A3, modelate în relief utilizând termoforma ZyFuse. El conține mai multe hărți așezate într-o construcție logică, care urmărește să ofere o înțelegere de ansamblu a poziției țării noastre în lume și să prezinte spațial informațiile relevante despre elementele fizico-geografice și de geografie umană specifice României. Reprezentarea cartografică a fost făcută ținând cont permanent de principiile specifice realizării hărților tactile pentru nevăzători. S-a acordat o mare atenție selecției elementelor din hartă, generalizării și economiei tactile, astfel încât harta să poată spune o poveste fără dificultate și fără confuzii. Aplicația a fost validată în colaborare cu elevii și profesorul Constantin Cristache din Liceul Tehnologic Special Iris din Timișoara, unde au fost testate pe parcurs toate materialele.

Autorii vor oferi reprezentanților tuturor școlilor de nevăzători participante câte un exemplar pentru testare și feed-back. Atlasul a fost realizat sub îndrumarea dr. Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, specialist în cartografie și geovizualizare, coordonator al mai multor proiecte recente de accesibilizare cu și pentru nevăzători. Cartografia a fost realizată de Nicoleta Ivăniș și Ionela Barbu, amândouă studente în anul 3 la Specializarea Cartografie, iar elementele de desen digital au fost create de Ioana Satmari, elevă a Colegiului Național CD Loga din Timișoara.

A doua premieră oferită de studenții și mentorii lor din cadrul Departamentului de Geografie al UVT la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători este reprezentată de Tururile ghidate ale Timișoarei pentru participanții la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, unde s-au calificat aproximativ 50 de elevi de gimnaziu și liceu, reprezentând toate cele șapte școli speciale din România. Cu această ocazie, în cadrul parteneriatului dintre Liceul Tehnologic Special Iris și Departamentul de Geografie al UVT, alături de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, în colaborare cu Timișoara City Tours, Asociația pentru Promovarea Timișoarei și Asociația Reconstituiri Istorice, vor fi organizate două tururi ghidate de oraș pentru toți elevii participanți.

Tururile ghidate sunt programate în data de 27 aprilie, de la ora 15, cu plecare de la Bastionul Maria Theresia. Fiecare tur durează 1 oră și 30 minute și se încheie lângă Turnul Castelului Huniade. Organizatorii invita presa să însoțescă grupul în timpul turului și să le fie alături la final pentru o scurtă discuție de feedback cu elevii participanți.

Broșura elaborată ca suport în tururi este un ghid turistic dedicat persoanelor nevăzătoare care vizitează Timișoara, cu pagini modelate ușor în relief, folosind o hârtie specială pentru grafice tactile. Broșura conține planșe dedicate evoluției spațiale a orașului, elemente de arhitectură specifice anumitor epoci, schițe comparative ale unor fațade sau amprente la sol pentru clădiri de patrimoniu care atestă evoluția multietnică și multiconfesională a Timișoarei. Broșura a fost realizată de Ionela Barbu, studentă în anul trei la Specializarea Cartografie a Universității de Vest din Timișoara și de Ioana Satmari, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național CD Loga.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „UVT, prin Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, se preocupă de mai mult timp pentru a realiza o strategie de ghidare în turul general al orașului Timișoara pentru elevii elevii ambliopi și nevăzători. Este o acțiune voluntară, un gest de normalitate prin care oferim comunității rezultatele cunoștințelor acumulate în cercetările și proiectele pe care le-am desfășurat. Suntem convinși că va fi o experiență pe care elevii prezenți la Concursul Național de TIC nu o vor uita.”

Comentarii

comentarii