Acasă Actualitate Au fost 1.200, în Timiș, acum mai sunt 150. Ziua națională de...

Au fost 1.200, în Timiș, acum mai sunt 150. Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

DISTRIBUIȚI

Din cei peste 1.200 de membri câţi avea Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Timiş în anii ’90, dacă mai sunt în viață 150. De fapt nimeni nu le mai știe numărul exact. Au fost perioade când într-un  an au decedat chiar 35 de membri, din cauza vârstei, a suferinţelor și bolilor.

Se preconizează că aproximativ două milioane de români au suferit de pe urma represiunilor fostului regim comunist. Statisticile mai arată că peste 100.000 de deţinuţi au decedat în închisorile comuniste într-un singur deceniu.

De aceea data de 14 mai a fost instituită prin decret prezidențial, Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Legea a fost adoptată de Senat, în 1 noiembrie 2016, iar de Camera Deputaţilor, în 16 mai 2017.

În expunerea de motive a legii nr. 127 din 2017, se arată:

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”.

Mulți dintre cei încarcerați nu au mai ieșit niciodată din lagăre, fiind aruncați în gropi comune.

În Timișoara există Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat, de la Pădurea Verde construit într-un fost loc al uciderii, un fost poligon militar. La început a fost o troiţă, după aceea s-a considerat că trebuie ridicat un monument.

 

Comentarii

comentarii