Acasă Administraţie Au fost aprobate până la urmă noile regulamente pentru șantierele din Timișoara

Au fost aprobate până la urmă noile regulamente pentru șantierele din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marți, 12 iulie, consilierii locali din Timișoara au revenit asupra celor două regulamente pentru șantiere respinse cu ceva scandal în urmă cu două săptămâni. De această dată, atât regulamentul „privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări în Municipiul Timișoara”, cât și cel „privind stabilirea măsurilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în Municipiul Timișoara” au strâns destule voturi „pentru”, fără prea multe discuții.

Pe 30 iunie, motivul pentru care liberalii s-au abținut de la vot era faptul că cele două proiecte aduse în fața lor ar avea prevederi care s-ar suprapune și care chiar s-ar contrazice. Useriștii au încercat să rezolve aceste neajunsuri prin amendamente, însă liberalii nu au fost convinși, astfel s-au strâns numai 10 sau 11 voturi favorabile, în funcție de caz, necesare fiind 14. „Între cele două proiecte s-au eliminat zonele de suprapunere”, a precizat de această dată useristul Răzvan Negrișanu, astfel că cele două au fost și readuse în plen.

Mai multe detalii a dat Aida Szilagyi, consilierul local USR care a inițiat cele două proiecte de hotărâre: „Tot ce am primit și tot ceea ce s-a sugerat am înglobat în acest proiect. (…) Ceea ce face acest regulament este a da clarifica modul în care se declară gestionarea acestor deșeuri. Care a fost principala problemă? Așa cum o văd eu, în calitate de specialist, modul în care erau alcătuite planurile de gestionare a deșeurilor. Cumva pe genunchi, fără să dea informații reale din practică și fără să putem să avem posibilitatea să urmărim ce se întâmplă cu aceste deșeuri după ceea ce s-a declarat în planul de gestionare. În completare, proiectul vine să solicite și un raport final asupra modului în care au fost gestionate aceste deșeuri, împreună cu documente justificative necesare”.

Necesitatea acestor regulamente, în mod special a celui privind gestionarea deșeurilor, s-a văzut încă din 2020, când fosta administrație a început să lucreze la alcătuirea lor, a mai punctat userista. Acum, acesta ar fi „numai un început”, a mai declarat ea, pe viitor intenția primăriei fiind să construiască o infrastructură de valorificare sau reutilizare a acestor deșeuri.

Prima dată când proiectele au fost supus votului, acestora le-au fost adăugate și câteva amendamente tehnice, prin care s-au eliminat acele zone de „suprapunere”. Amendamentele trecuseră atunci de vot (nefiind necesară decât majoritatea celor prezenți), dar nu și proiectele în general (unde era necesară majoritatea absolută). De această dată, amendamentele au fost prezentate în scris încă dinainte de ședință și au fost aprobate împreună cu proiectele per total, fiind de fiecare dată 19 sau 20 de voturi „pentru”.

Cele două pot fi consultate, însă fără amendamente, pe site-ul primăriei:

Comentarii

comentarii