Acasă Actualitate Au fost date jos schelele de pe faţada sinagogii din Cetate. Remarcabilul...

Au fost date jos schelele de pe faţada sinagogii din Cetate. Remarcabilul monument arhitectural poate fi admirat din nou

DISTRIBUIȚI

Lucrările de restaurare a faţadei sinagogii din Cetate, construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann, se află pe final. Constructorii au dat jos schelele de pe faţadă, astfel că după mai mulţi ani, sinagoga de pe strada Mărăşeşti poate fi din nou admirată. Este vorba de prima fază de renovare a sinagocii, urmând ca lucrările să fie continuate şi în interior.
Sinagoga din Cetate este unul dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Timişoara.

Consacrarea ei a avut loc la 1865, însă a mai fost inaugurată o dată, în 1872, în prezenţa împăratului Franz Josef.

Sinagoga are un stil eclectic, tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu ornamente ale arhitecturii maure şi decoraţii specifice cultului mozaic. Clădirea are două turnuri mari şi este construită din cărămidă aparentă şi plăci de ceramică smălţuită.
Sinagoga a fost desacralizată, având în vedere că numărul evreilor s-a redus, de la aproximativ 12.000, câţi erau înainte de al Doilea Război Mondial, la aproximativ 600 de persoane.

Din anul 2005, clădirea a fost deschisă publicului prin găzduirea unor evenimente artistice, de la concerte la expoziţii, proiecţii de film şi spectacole de teatru. Începând din 2009, Sinagoga din Cetate găzduieşte şi festivalul de muzică experimentală şi electronică Simultan. Odată cu deschiderea sinagogii pentru publicul larg a fost atrasă atenţia asupra nevoii de conservare şi restaurare.

Comentarii

comentarii