Acasă Cultura Au fost lansate primele trei apeluri ale componentei de cultură a Programului...

Au fost lansate primele trei apeluri ale componentei de cultură a Programului Europa Creativă 2021 – 2027. Valoare totală de 92,4 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Potrivit Ministerului Culturii, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a publicat, în cadrul componentei Cultura a programului Europa Creativă 2021-2027, primele trei apeluri. Valoare totală a acestora este de 92,4 milioane de euro, iar organizațiile și instituțiile de cultură se pot înscrie până la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie, în funcție de tema aleasă.

„Îmi doresc ca un număr cât mai mare de operatori culturali români să fie atât lideri de proiect, cât și parteneri în proiectele Finanțate din Programul Europa Creativă. Acest instrument contribuie în primul rând la mobilitatea artiștilor pe teritoriul european, dar și la dezvoltarea capacității organizatorice a entităților culturale implicate. Avem exemple în toată România care arată cât de importante sunt participarea la proiecte de cooperare și în rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative. Le doresc aplicanților români cât mai multă energie și creativitate, iar dacă au nevoie de sprijin să contacteze cu încredere Biroul Europa Creativă România”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Iată cum prezintă Ministerul Culturii cele trei apeluri lansate:

  1. Apel pentru proiecte de cooperare europeană – Buget de peste 60 de milioane euro

Se adresează proiectelor care implică organizații precum teatre, muzee, asociaţii și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universităţi, edituri, galerii, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorităţi publice etc., active în sectoarele culturale și creative.

Accentul este pus pe inovare și cooperare artistică europeană pe teme precum implicarea publicului, coeziune socială, digitalizare, contribuție la Pactul verde european și provocări specifice anumitor sectoare culturale si creative (carte, muzică, arhitectură și patrimoniu cultural).

Solicitanții pot alege între trei categorii de proiecte:

  • proiecte de mai mică amploare: implică operatori din minimum 3 țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum 200.000 euro (80% din bugetul eligibil);
  • proiecte de amploare medie: implică operatori din minimum 5 țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum 1 milion euro (70% din bugetul eligibil);
  • proiecte de mai mare amploare: implică operatori din minimum 10 țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum 2 milioane euro (60% din bugetul eligibil).

Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 7 septembrie 2021 (ora 18:00 a României).

  1. Apelul pentru rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative – Buget 27 de milioane euro pentru perioada 2021-2023

Vor finanțate proiecte de consolidare a capacităților, implementate de rețele multinaționale reprezentative de organizații culturale europene.

Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 26 august 2021 (ora 18:00 a României).

  1. Apelul destinat entităților culturale paneuropene – Buget 5,4 milioane euro pentru perioada 2021-2023

Acest apel va sprijini organizațiile culturale – în acest caz, orchestrele, cu artiști din minim 20 de țări  – al căror scop este de a oferi oportunități de formare, profesionalizare și performanță pentru tinerii artiști talentați.

Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 26 august 2021 (ora 18:00 a României).

Informații complete sunt disponibile pe site-ul: https://ec.europa.eu/.

Comentarii

comentarii