Acasă Actualitate Au plătit primarii Robu și Falcă pentru ca orașele lor să primească...

Au plătit primarii Robu și Falcă pentru ca orașele lor să primească certificatul de “Destinație excelentă pentru afaceri”?

DISTRIBUIȚI

int certificate 400

UPDATE: Nicolae Robu: ”Eu, ca primar, NU am cumpărat acest titlu”

Primarii din Timișoara, Nicolae Robu și Arad, Gheorghe Falcă au anunțat recent că orașele lor au primit primit Titlul şi Certificatul de ”Destinaţie prioritară pentru Afaceri”, din partea Europe Business Assembly – EBA. organizație economică internațională cu sediul la Oxford în Marea Britanie.

Adunarea Europeană pentru Afaceri (EBA) din Oxford derulează un Program de Investiţii pentru sprijinirea creşterii rapide a oraşelor şi regiunilor şi de sporire a atractivităţii investiţionale. În acest context de „Promovare a oraşelor viitorului” sunt evidenţiate principalele destinaţii pentru afaceri, stabilite de de un grup de experţi. Oficial, aceştia evaluează potenţialul economic şi investiţional al oraşului, precum şi proiectele şi politicile investiţionale pentru sectoarele prioritare. „Timişoara a intrat în acest program şi astfel este inclusă în categoria destinaţiilor principale pentru investiţii în registrul AEA, atestată prin Certificatul de Destinaţie Principală pentru Investiţii şi titlul aferent. Astăzi, la Londra, Timişoara primeşte acest certificate şi fanionul EBA (Europe Business Assembly), aducând municipiului mai multe beneficii”, a declarat primarul Nicolae Robu. „Am primit acest titlu, în numele Municipiului Arad, la Forumul economic desfășurat în această săptămână (21 aprilie, n.r.) la Londra. În cadrul conferinței am prezentat conceptul polului de dezvoltare Arad-Timișoara, potențialul de investiții în zona noastră și măsurile pe care le propunem în sprijinul investitorilor. Pachetul de facilități pentru atragerea investitorilor pe care îl pregătim este o premieră în România”, a subliniat și Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

 

Diplome și certificate contra cost

Pare puțin ciudat cum o organizație din Anglia a ales tocmai Timișoara și Aradul pentru a acorda un asemenea premiu cu rezonanță… europeană. O simplă cercetare făcută pe internet scoate însă la iveală o altă realitate. European Business Assembly, oferă premii… contra cost. EBA trimite mail-uri și scrisori la nenumărate instituții și companii din toate colțurile lumii, mai ales din țările în curs de dezvoltare, anunțând că acestea au câștigat diferite premii. Dacă cineva e interesat de imagine și răspunde la aceste mail-uri, primește o listă de titluri și prețurile aferente, din care să-și aleagă. Vrei să ai cel mai bine văzut oraș din Europa? Primești lista de prețuri și plătești. Bineînțeles că nu direct. Cumperi pachete de participare la conferințe și întâlniri de afaceri și plătești și participarea la ceremonia de decernare a premiului.
Conform unui articol publicat de Center for Investigative Reporting (CIN) din Sarajevo, o organizație de presă independentă înființată cu sprijinul USAID și care publică materialele în ziare ca Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, și are colaborări cu radiouri ca ZDF, BBC sau Deutsche Welle. Adică vorbim de o sursă cât se poate de serioasă, care a făcut o amplă anchetă, după ce premiile oferite de EBA au început să curgă în Serbia și Bosnia. Conform CIN, , în 2012, Belgradul a câștigat titlul de cel mai bun oraș, iar primarul Dragan Đilas a primit distincția „The Manager of the Year 2012“. Ceremonia a avut loc la Dublin, iar participarea a costat 11.000 de euro, din banii municipalității. Numai premiul a costat în jur de 7,300 de euro, spun cei de la CIN. Și nu e singurul exemplu, EBA acordând premii pe bandă rulantă în Serbia și Bosnia tuturor doritorilor, de la universități private, la firme, directori de firme, doctori, șefi de instituții etc. Reporterii CIN prezintă modul în care se ajunge la aceste distincții, care e identic cu cel prezentat mai sus: se trimit mail-uri, scrisori, iar cine cade în plasă și plătește se alege cu un premiu și o diplomă. Mladen Genčić, directorul firmei Delta Petrol, s-a ales cu titlul de managerul anului, pentru care a plătit, conform declarațiilor date celor de la CIN, în jur de 4.000-5.000 de euro. Un alt exemplu este Compania de apă din Subotica, care a primit titlul „European Quality Award“, în 2008, pentru care s-au plătit din banii publici 2.500 de euro.

lista-preturi-eba

UPDATE: Nicolae Robu: ”Eu, ca primar, NU am cumpărat acest titlu”

Nicolae Robu: ”În cazul nostru, al Timișoarei, nu s-a plătit pentru acest titlu nici direct, nici indirect, adică nici măcar nu am fost la vreo conferință organizată de EBA, la care, de exemplu, primarul Falcă a participat. Nu știu dacă a radul a plătit și habar nu am ce a făcut primarul Belgradului, cuprins în studiul pe care l-ați invocat, dar eu, ca primar, NU am cumpărat acest titlu”.

Comentarii

comentarii