Acas─â Actualitate Au uitat sau nu de Eugeniu de Savoya?

Au uitat sau nu de Eugeniu de Savoya?

458
DISTRIBUIȚI

Fostul prefect de Timi┼č, actual inspector guvernamental, acuz─â municipalitatea de pe Bega. Ovidiu Dr─âg─ânescu sus┼úine c─â programul de reabilitare al cl─âdirilor istorice are mari sincope. Asta pentru ca prim─âria reabiliteaz─â cl─âdirile care nu sunt ├«nc─ârcate de… istorie. ├Än acest timp, fosta re┼čedin┼ú─â ├«n care a locuit Eugeniu de Savoya a fost dat─â uit─ârii.

Unde e confuzia?

Reprezentan┼úii municipalit─â┼úii z├ómbesc… cu gura p├ón─â la urechi.
Ei sus┼úin c─â fostul prefect nu mai este demult la curent cu problemele urbei ┼či face o grav─â confuzie…
Asta pentru c─â obiectivul adus ├«n discu┼úie de fostul reprezentant al guvernului ├«n teritoriu face parte din cetatea ora┼čului ┼či se afl─â ├«n programul de reabilitare al cl─âdirilor istorice din Timi┼čoara.
Reprezentan┼úii Prim─âriei Timi┼čoara spun c─â ├«n ora┼č exist─â peste zece mii de cl─âdiri care au o istorie bogat─â ┼či ar trebui s─â intre ├«n acest program.
Lipsa banilor ├«i determin─â, ├«ns─â, s─â reabiliteze, ├«n prima faz─â, doar cl─âdirile care se afl─â pe locul vechii cet─â┼úi a ora┼čului.

Un strop de istorie…

Cl─âdirea despre care este vorba a fost zidit─â pe locul unde a fost c├óndva poarta Forforosa din vechea cetate turceasc─â, prin care a intrat Eugeniu de Savoya, la 13 octombrie 1716, ├«n cetatea Timi┼čoarei, recuperat─â de la turci.
După organizarea noului sistem de apărare austriac, poarta cădea în interiorul cetăţii.
Pentru ca s─â nu dispar─â amintirea acestor evenimente, ea a fost zidit─â ├«n cl─âdirea construit─â pe locul vechilor ┼čan┼úuri turce┼čti. Cl─âdirea a fost folosit─â de c─âtre comunitatea evreilor drept cas─â de rug─âciune.
În urma unei sistematizări, clădirea a fost demolată în 1817, împreună cu poarta Forforosa.
Pe noua cl─âdire cu etaj, construit─â ├«n acel loc, s-a pictat, deasupra u┼čii de la intrare, vechea poart─â Forforosa, prin care a intrat Eugeniu de Savoya ├«n Timi┼čoara.

Comentarii

comentarii