Acasă Actualitate AUR intervine în conflictul din ciobani și autoritățile din Timiș, cu privire...

AUR intervine în conflictul din ciobani și autoritățile din Timiș, cu privire la pesta micilor rumegătoare

DISTRIBUIȚI

Joi, 12 septembrie, reprezentanții AUR Timiș au susținut o conferința de presă extraordinară în fața prefecturii pe un subiect fierbinte: pesta micilor rumegătoare și focarul din Timiș din Jamu Mare – Clopodia.

Înainte de conferință, Mihai Negoescu, coordonatorul AUR Timiș, și deputatul Ciprian Titi Stoica, au avut o întâlnire cu prefectul Mihai Ritivoiu, cu dr. Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș, la care au fost prezenți și membri responsabili din comitetul de combatere a bolilor.

Ciprian Titi Stoica a transmis mesajul lui Ionuț Kurkușan, ciobanul care a fost obligat să își omoare sutele de oi și el nu s-a supus, fiindcă el spune că oile lui sunt sănătoase. Titi Stoica a transmis și mesajul celorlalți ciobani solidari cu Ionuț.

Deputatul AUR Timiș susține că s-a ajuns la aceasta criză, fiindcă românii la modul general nu mai au încredere în autorități.

Cauzele sunt politizarea excesivă a societății, corupția și neonorarea promisiunilor politicienilor de ani de zile și a celor care ne conduc.

“Oamenii au căpătat o rezistență care din punct de vedere uman o înțelegem. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, fiindcă nimeni nu mai are curajul decât noi din AUR. Această dramă a oierilor este un efect al regulamentului european ca în cazul acestor molime de tipul 1 sau A de risc, indiferent că ai un exemplar testat și verificat, toate celelalte exemplare care au fost în contact trebuie eliminate, ucise. Indiferent că unul din 11.000 sau 100 sau 20 sunt pozitive tot efectiv trebuie omorât”, a atras atenția Titi Stoica.

Medicii veterinari de la DSVSA susțin că au fost luate toate măsurile pentru a nu se extinde molima, peste amicilor rumegătoare.

Ancheta epidemiologică a fost finalizată.

Există trei posibilități prin care virusul a ajuns în Timiș. 1. Transport achiziție de animale din Constanța. 2. Fie de la un transportator din Sibiu care înainte de a veni cu oi în Timiș a fost și în zona Tulcea – Constanța unde a existat un focar. 3. A treia variantă este achiziția de oi fără acte verificate de medicii veterinari, dar autoritățile susțin că nu au găsit nici un indiciu în acest sens.

Cei doi ciobani opun rezistență și nu vor să le fie ucise animalele, agoniseala de o viață care reprezintă sursa lor de existență, fiindcă ciobanii susțin că nu au avut nicio mortalitate. Oile lor sunt sănătoase și nu are de ce să fie omorâte, deși testele arată altceva.

Titi Stoica a mai spus că de aici se mai ridică o suspiciune pe care o au fermierii care au studii în domeniu și cunosc și virusologie. Dacă mai trecea o vremea testele ar fi putut fi negativ. La celelalte ferme din zonă care au fost testate toate oile au ieșit negative.

Se mai spune că, dacă în urmă cu două săptămâni ar fi făcut testele, mai multe or ar fi ieșit pozitive!

Titi Stoica a concluzionat: “Această metodă impusă de Uniunea Europeană de ce nu e contrabalansată cu vaccinarea? Se știe că multe virusuri și boli au fost eradicate cu ajutorul vaccinurilor dacă ne raportăm la ființa umană. Același lucru ar trebui să se întâmple și la animale. Deci vaccinul ar fi soluția, nu omorârea animalelor la număr nelimitat. Ca o concluzie, conducătorii sunt obligați să aplice legea, dar și ciobanii trebuie înțeleși din punct de vedere uman, fiindcă le este afectat dramatic modul de viață milenar al românului. Mesajul AUR este că autoritățile trebuie să aibă mai multă transparență și mai multă comunicare cu fermierii pentru a se ajunge la o rezoluție in interesul oierilor. Ciobanii nu mai au încredere că își vor putea reface turmele sursa lor de existență cu bruma de bani pe care o vor primi prin despăgubire. Noi de la AUR suntem de partea fermierilor, îi înțelegem și că legile trebuie respectate, dar consideram că sunt și soluții de compromis care să fie în sprijinul fermierilor. Am propus ca dintr-un fond de urgență cei doi ciobani să fie despăgubiți în totalitate când se vor ucide animalele ca să se stingă focarul și după 21 de zile să se ridice carantina, fiindcă în jurul acestei exploatații pe de 21 de km pătrați mai sunt 300 ferme de oi care toate sunt blocate!”, a fost mesajul deputatului AUR Timiș.

Comentarii

comentarii