Acasă Cultura Avancronică! Concert simfonic cu șapte lucrări în primă audiție, la Filarmonica Banatul...

Avancronică! Concert simfonic cu șapte lucrări în primă audiție, la Filarmonica Banatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

Concertul simfonic din 3 noiembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul Timișoara, bv. CD Loga nr. 2, are o particularitate deosebită. După ţambalul devenit solist săptămâna trecută, iată că protagonistul de data aceasta va fi acordeonul, la care va cânta Pascal Contet.

În total, programul, care va fi dirijat de maestrul Gheorghe Costin, conţine 8 lucrări, dintre care 7 în primă audiţie la Timişoara. Prima şi penultima lucrare sunt pentru orchestră. Iată compoziţiile pe care le vom asculta: Suita „Estancio” pentru orchestră de Alberto Ginastera, „Strasmedianoche” de Graciela Pueyo, „La viruta” de Fernando Fiszbein, „Volver” şi „9 de Juhlo” de Tomas Bordalejo, „Libertango” de Fernando Fiszbein, „Amorul Vrăjitor” de Manuel de Falla şi la final Suita „Valentino” de Christophe Julien.

Concertmaestru Mircea Tătaru a explicat că argentinianul Ginastera a compus un balet într-un act, la comanda impresarului american Lincoln Kirstein, în 1941. Era destinat a fi interpretat de trupa de balet American Ballet Caravan. Este o poveste de dragoste. Un băiat de la oraş se indrăgosteşte de fata unor fermieri. Ei i se pare băiatul cam molâu, faţă de puternicii tineri fermieri care îi faceau curte. Sentimentele fetei se întorc spre băiat care devine eroul ei, după ce câştigă un concurs tradiţional desfăşurat pe terenul tinerilor cowboys. Compozitorul a extras patru dansuri alcătuind o suită – aceea pe care o vom asculta în deschiderea concertului. De asemenea, vom asculta în continuare „Strasmedianoche” lucrare concertantă compusă tot de un compozitor argentinian, mai precis o compozitoare – Graciela Pueyo, care acum este naturalizată în Franţa, la Strasbourg.

Născut în 1977, la Buenos Aires, Fiszbein a început studiile muzicale la 12 ani şi s-a specializat în chitară. Apoi 6 ani a studiat armonia, contrapunctul, orchestraţia şi compoziţia. La finalul studiilor, în 2000, s-a stabilit în Franţa unde a continuat să studieze compoziţia. Ca urmare a reuşit să obţină mai multe premii pentru lucrările sale. Din 2013 începe să dirijeze diferite orchestre din Franţa. Dintre lucrările sale vom asculta două – „La viruta” şi „Libertango”.  Tot cu două lucrări este prezent şi compozitorul Tomas Bordalejo – „Volver” şi „9 de Juhlo”. Şi el s-a naturalizat în Franţa, în 2005. Este un foarte bun chitarist susţinând concerte în diferite oraşe europene. Mai toate lucrările pe care le vom asculta au fost la origine lucrări pentru chitară, fiind mai apoi aranjate pentru acordeon.

Manuel de Falla este prezent în program cu al său „Amorul Vrăjitor”. Este vorba despre un balet comandat în 1914 de renumitul dansator de flamenco – ţiganul Pastora Imperio. El dorea un subiect pentru comunitatea de ţigani. Prima prezentare a fost la Madrid în aprilie 1915, fără prea mare succes. În anul următor a compus o nouă versiune, iar în 1924 a transformat lucrarea într-un balet care a circulat cu mult succes până azi. Este povestea unei tinere ţigănci, Candela, care trăieşte în Andaluzia. Aşa cum se mai obişnuieşte şi azi în aceste comunităţi, ea a fost promisă de foarte tânără unui om matur. După ani, acest om moare în braţele Luciei, cu care o înşela demult pe Candela. Văduvă, Candela doreşte de acum să fie cu Carmelo pe care-l iubeşte, dar aproape înnebuneşte pentru că în fiecare noapte este obligată să danseze cu stafia fostului soţ care bântuie mereu în preajma ei. Încearcă mai multe metode să scape, dar nu reuşeşte. Află în sat despre cum a fost înşelată cu Lucia şi atunci o cheamă printr-o minciună, la ea acasă, noaptea. Când apare stafia, ea se retrage şi o împinge la dans pe Lucia, care intră în capcană. Acum Carmelo şi Candela sunt liberi să se bucure de iubirea lor.

Suita „Valentino” va încheia programul de vineri seara. Compozitorul ei, Christophe Julien, a studiat muzica la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, mai apoi studiind şi la Sorbona. Astfel a ajuns să devină unul dintre cei mai căutaţi compozitori de muzică de film şi televiziune. A dobândit multe premii pentru muzica de film, ceea ce i-a adus notorietate. Lucrarea a fost dedicată tocmai lui Pascal Contet, care ne va oferi o frumoasă incursiune în universul tangoului de după Carlos Gardel şi Astor Piazzolla, este mesajul lui Mircea Tătaru.

 

 

Comentarii

comentarii