Acasă Sănătate Avertismentul medicilor: ce este “Covid lung” şi care sunt cele 16 simptome

Avertismentul medicilor: ce este “Covid lung” şi care sunt cele 16 simptome

2983
DISTRIBUIȚI

Mii de persoane care se recuperează după infectarea cu coronavirus au avut simptome debilitante. Pacienții au numit această stare ”Covid lung”, iar mulți susțin că au simțit o oboseală cronică și probleme cognitive.

Un studiu recent arată că 75% dintre pacienții internați cu Covid-19 continuă să sufere de diverse afecțiuni secundare, în condițiile în care circa 500.000 de britanici au fost infectați. Experții de la Colegiul Regal din Londra susțin că aproape 60.000 de pacienți experimentează simptome ale bolii și la trei luni de la infectare.

O comisie parlamentară susține că există 16 simptome ale persoanelor care suferă de așa-zisul “Covid lung”.

“În primul rând, este important de știut despre „Covid-ul lung” că nu este un termen medical oficial, ci un termen colocvial folosit pentru a descrie persoanele ale căror simptome durează mai mult decât perioada de două săptămâni a simptomelor recunoscută oficial de OMS”, a explicat doctorul Ben Littlewood-Hillsdon

“Covid-ul lung” are 16 simptome la care cei infectaț trebuie să fie atenți.

1. Căderea părului

Un studiu recent arată că unul din patru oameni infectați cu Covid-19 suferă de căderea părului. Poate fi vorba despre părul de pe cap sau de pe alte părți ale corpului, cum ar fi sprâncenele.

2. Febră

Temperatura ridicată este unul dintre simptomele cheie ale coronaviruului, mai exact tot ce este peste 38 de grade Celsius este considerată a fi temperatură ridicată.

3. Diaree

SUA au adăugat diareea ca simptom în iunie, în mod oficial, pe lista simptomelor Covid-19.

4. Epuizarea

Rapoartele medicale au arătat că mulți britanici au suferit de oboseală post-virus. Epuizarea este unul dintre cele trei simptome de bază ale noului coronavirus.

5. Durerile în piept

Coronavirusul este o infecție care atacă plămânii, așa că unul dintre simptome este durerea în piept. Durerea în piept nu este un simptom oficial al Covid-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar mulți bolnavi de “Covid lung” se plâng de dureri toracice.

6. Insomnia

Insomnia este afecțiunea în care nu poți dormi pentru perioade lungi de timp, aceasta cauzând epuizare

7. Halucinații

Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 au spus că au avut halucinații în timp ce erau bolnavi. Un studiu arată faptul că există o creștere a numărului de pacienți care suferă de afecțiuni neurologice- circa 36% dintre cei infectați cu Covid-19.

8. “Degetele Covid”

“Degetele Covid-19” este un simptom cel mai adesea întâlnit la copii, spun doctorii, care au sesizat cazuri neobișnuite de pacienți cu vezicule sau leziuni violete la nivelul picioarelor.

9. Frisoane

Frisoanele sunt alt simptom pe care oamenii cu “Covid lung” îl experimentează. Acestea pot fi însoțite de febră și cauzează tremurături și agitație.

10. Dezorientarea

Pacienții care suferă de “Covid lung” au reclamat faptul că se simt dezorientați.

11. Probleme cognitive

Acestea includ pierderea memoriei, greutatea de a menține atenția și de a-i înțelege pe cei din jur. Experții spun că problemele cognitive sunt cauzate de infectarea direct a țesuturilor creierului.

12. Probleme de respirație

Dr. Ben a spus că o bună parte din pacienți au raportat probleme respiratorii, precum pierderea respirației, la câteva săptămâni și chiar luni după infectarea cu Covid-19.

13. Dureri musculare sau corporale

Acest disconfort este un simptom al majorității infecțiilor virale, deoarece un corp străin a intrat în corpul tău, iar acesta răspunde în consecință.

14. Tahicardie

Experții au descoperit că atleții care se recuperează după Covid-19 se pot confrunta cu probleme cardiace grave și de durată.

15. Vărsături

Persoanele care s-au vindecat de virus și au suferit de “Covid lung” au experimentat și vărsături. În China, circa 5% din pacienți au reclamat stări de rău și greață

16. Aritmie

Persoanele cu “Covid lung” au raportat problem cu bătăile inimii.

Comentarii

comentarii