Acasă Actualitate Avertismentul medicului Virgil Musta: “Secţiile ATI sunt pline. Suntem undeva la capătul...

Avertismentul medicului Virgil Musta: “Secţiile ATI sunt pline. Suntem undeva la capătul locurilor disponibile, paharul s-a umplut”

653
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, avertizează că România se află într-un moment dificil, având în vedere creşterea cazurilor de coronavirus şi a deceselor. Secţiile de Terapie Intensivă sunt pline, “nu ştim ce facem în continuare”, a mai spus Musta.

“E o consecinţă firească a creşterii din ultimele 3 săptămâni. Cresc şi cazurile de la ATI şi decesele. Boala ajunge şi la cei cu comorbidităţi importante, care evoluează sever. De aceea, secţiile ATI sunt pline. Suntem undeva la capătul locurilor disponibile, paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare. E un moment dificil pentru noi, ca populaţie. Primim solicitări de internare a pacienţilor. Noi nu mai avem locuri la ATI, încercăm să-i trimitem pe pacienţi la alte spitale. Putem prelua doar forme mai uşoare”, a declarat Virgil Musta.

“Noi am avut tot timpul medicamente. Avem şi studii prin care putem da medicamente care permit o evoluţie bună a pacienţilor. Dar, în momentul de faţă niciun medicament nu e foarte eficient. Trebuie administrate precoce. Cu cât le dai mai devreme, cu atât şansa de îmbunătăţire a sănătăţii pacientului creşte”.

“E o mare dezamăgire a mea. Lupta noastră e împărţită între lupta din spital şi lupta cu ce transmitem comunităţii. Prevenţia în momentul acesta e singura viabilă. Dar consider că nu a avut mare succes comunicarea de până acum. Noi trebuie să ne continuăm viaţa, nu putem să ne blocăm într-o pandemie. Doar că viaţa noastră trebuie să se modifice. Putem avea orice activitate, dacă respectăm regulile de protecţie”.

Medicul e de părere că numărul de noi infectări va mai creşte şi că intrăm într-o fază a pandemiei incontrolabilă.

“Va mai creşte numărul de cazuri. Dacă azi se iau măsuri eficiente, rezultatul va fi abia peste două săptămâni. Cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei”.

“Eu m-am uitat la ce s-a întâmplat în Italia în urmă cu şase luni, când situaţia scăpase de sub control. Pacienţii mureau pe stradă, acasă. A fost o adevărată tragedie. Dacă vom ajunge la aşa multe cazuri încât să ne copleşească, va fi mare tragedie în familiile noastre”.

Comentarii

comentarii