Acasă Eveniment Aveți grijă! Aproape 20 de incendii de vegetație, într-o singură zi, în...

Aveți grijă! Aproape 20 de incendii de vegetație, într-o singură zi, în Timiș

DISTRIBUIȚI

Într-un interval de 24 de ore, de joi până vineri, pompierii timișeni au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a 21 de incendii, dintre care 18 au fost de vegetație. În condițiile în care culturile agricole și vegetația sălbatică sunt uscate, este nevoie de mare grijă pentru prevenirea aprinderii acestora. ISU Timiș vine și cu câteva recomandări.  

„În ultimele 24 h, pompierii militari timișeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 21 de incendii. Dintre acestea, 18 solicitări au fost pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și culturi agricole, 1 incendiu la un utilaj agricol, 1 incendiu la un autoturism și 1 incendiu stâlp de iluminat. În urma acestor incendii, din cauza secetei și schimbării frecvente a direcției vântului, au fost afectate peste 20 ha de vegetație uscată și miriște. De asemenea, au ars 5 ha de grâu și 40 ha de lucernă. Totodată, în localitatea Igriș, un incendiu de vegetație uscată s-a extins la o anexă gospodărească, existând pericolul de propagare a incendiului și la locuință”, precizează reprezentanții inspectoratului.

Riscul de producere a incendiilor de vegetație este cu atât mai crescut cu cât pentru următoarele zile este prognozată o creștere semnificativă a temperaturii. Pentru a preveni acest risc în perioadă caniculară, ISU Timiș recomandă cetățenilor să respecte câteva măsuri esențiale:

❗NU utilizați focul deschis pe timp de vânt;

❗NU utilizați focul deschis pe timp de secetă sau caniculă;

❗NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;

❗În cazul în care se impune arderea vegetației uscate, colectați în grămezi mici resturile vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată;

❗Izolați zona de ardere față de căile de comunicație, construcții și fondul forestier, prin executarea de fâșii arate;

❗Desfășurați arderea numai pe timp de zi și supravegheați în permanență focarele.

„În acest context, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, este important să asigure prezența personalului care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare pentru stingerea unui incendiu (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc), pentru a putea interveni prompt în cazul unei situații de urgență. Inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Timiș, au executat și vor continua să desfășoare activități de informare preventivă și control, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor”, mai precizează reprezentanții ISU Timiș.

Comentarii

comentarii