Acasă Actualitate Aveți un monument istoric degradat și vreți să îl salvați? Puteți primi...

Aveți un monument istoric degradat și vreți să îl salvați? Puteți primi până la 200.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Timișenii – persoane fizice sau juridice – pot primi până la 200.000 de lei numai pentru un proiecte ce ar putea fi implementat în scopul salvării unui monument istorice, termenul limită, fiind 20 iunie 2020.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță deschiderea apelului național de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea mai-iunie 2020.

O finanțare totală în valoare de 3.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în cele două teme principale ale apelului curent.

  1. intervenții de urgență (2.000.000 lei)
  2.  pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei).  

În prima categorie sunt eligibile propuneri vizând punerea în siguranță a monumentelor istorice, care cuprind: intervenții directe – consolidare e elementelor structurale și de arhitectură; intervenții indirecte – sprijiniri, eșafodaje, acoperiri de protecție;  lucrări conexe – desfacere/refacere a instalațiilor/echipamentelor, finisajelor interioare și exterioare, învelitorilor și altor elemente, necesare pentru realizarea intervenției.

Cea de-a doua categorie se referă la proiectare pentru restaurarea monumentelor istorice și poate cuprinde; proiecte de anvergură și complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, PT, DTAC și DE);  proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii și investigații;  proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.
 
„Lansăm acest prim apel de anul acesta, pentru a selecta o serie de proiecte finanțabile din sumele disponibile momentan din fondul Timbrului Monumentelor Istorice, având în vedere două priorități majore în zona protejării și restaurării monumentelor.

Este vorba despre punerea în siguranță a unor monumente istorice aflate în pericol și de activarea, în acest proces, a comunităților locale în sprijinul patrimoniului cultural.

Timbrul Monumentelor Istorice – perceput pentru evenimente și activități economice desfășurate în incinta sau în zona de protecție a unor monumente sau care valorifică imaginea acestora – se întoarce, astfel, în comunitățile locale prin proiecte de restaurare de calitate, pregătite riguros și susținute atât de proprietari cât și de membrii comunității”, a precizat Ștefan Bâlici, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului.
 
Pot beneficia de această finanțare, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Plafonul de finanțare în cadrul acestui apel este de 200.000 lei pe proiect pentru prima categorie, respectiv 140.000 lei pe poiect pentru cea de-a doua.

Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar trebuie să fie de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanţării solicitate.

Termenul limită pentru participarea în sesiunea curentă de finanțare este 20 iunie 2020, ora 20:00, iar procesul de aplicare se va desfășura exclusiv online.

Mai multe detalii despre procesul de selecție, criteriile de evaluare a propunerilor, precum și setul complet de documente necesare transmiterii propunerilor de proiecte sunt disponibile urmând acest link.

O sesiune de clarificare online va avea loc joi, 21 mai, începând cu ora 16:00. Instrucțiunile de acces, în curând, aici. Până atunci, puteți transmite întrebările dumneavoastră și pe adresa comunicare@patrimoniu.ro.

Comentarii

comentarii