Acasă Administraţie Avocatul Alin Socol, Baroul Timiş: „A fi avocat este acelaşi lucru cu...

Avocatul Alin Socol, Baroul Timiş: „A fi avocat este acelaşi lucru cu a face prostituţie intelectuală!”

DISTRIBUIȚI

alin-socol-avocat

Situaţia Justiţiei din ţara noastră devine din ce în ce mai gravă, iar omului sărac îi scad tot mai mult şansele de a avea acces la o justiţie corectă. În acelaşi timp, şi profesia de avocat decade şi devină umilitoare. Avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş, susţine că a fi avocat în România este acelaşi lucru cu a face prostituţie intrelectuală.

„În România, a face avocatură a devenit sinonim cu o prostituţie intelectuală, ‘în condiţiile în care nu există reglementată o normă imperativă cu privire la onorariile minimale pentru exercitarea profesiei de avocat, aşa cum există în Germania, de exemplu, legea remuneraţiei avocatului pledant şi consultant”, spune Socol.

În continuare, avocatul susţine că de vină e legea şi a încercat să o schimbe. „La prima vedere, veţi spune de ce nu întreprindem noi, avocaţii, demersuri pentru modificarea Legii nr. 51/1995 sau a statutului, însă va învederez că, în Baroul Timiş, sunt singurul avocat care am solicitat Consiliului Baroului modificarea legii atât în ceea ce priveşte onorariile minimale, cât şi reglementarea statutului, conform cazului Mateescu versus România, solicitare care a fost uitată în sertarul Consiliului. Cu toate acestea, modificările solicitate de mine se regăsesc şi în cererile colegilor din alte Barouri, în speţă din Alba-Iulia, însă în cadrul întrunirii Consiliului Uiunii Naţionale a Barourilor de la Mamaia, s-a decis în legătură cu aceste propuneri legislative doar să se constituie o altă comisie care să i-a în discuţie la o altă dată oportunitatea acestor modificări. Astfel, la felul cum cei din conducerea UNBR înţeleg să fie receptivi la problemele avocaţilor, la iniţiativele legislative ale acestora spre binele profesiei, înţeleg că avocatura în România dintr-o o profesie nobilă cum era în perioada interbelică a ajuns cenuşăreasa Justiţiei”, concluzionează avocatul din Timişoara.

În încheiere, Socol propune modificarea în totalitate a legii avocaturii, după modelul german. „Ca atare, propun o modificare din temelii a legii avocaturii după sistemul german cu avocaţi pledanţi şi avocaţi consultanţi, cu stabilirea prin lege şi statut a unor baremuri de remunerare minimale fixe pe fiecare categorie de acţiune, fie variabile între anumite limite aplicabile, stabilite în funcţie de valoarea obiectului acţiunii, iar onorariul negociat să nu poată fi mai mic decât cel stabilit prin lege”, încheie Socol.

Comentarii

comentarii