Acasă Actualitate Avocatul european al poporului a cerut desecretizarea contractelor cu producătorii de vaccinuri...

Avocatul european al poporului a cerut desecretizarea contractelor cu producătorii de vaccinuri anti-COVID. Dintre europarlamentarii români „populari”, numai Rareș Bogdan a fost pentru

DISTRIBUIȚI

Pe 15 februarie, în Parlamentul European s-a discutat raportul pe anul 2020 al Ombudsmanului (Avocatul Poporului) European. Printre altele, în acest document se cerea inclusiv desecretizarea contractelor cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19. Grupul Popularilor Europeni (PPE), din care fac parte PNL, PMP și UDMR, a propus, însă, un amendament de eliminare a cererii din raport. Un singur europarlamentar român „popular” a votat împotriva voinței propriului grup, Rareș Bogdan.

Concret, în varianta inițială a raportului se încuraja Ombudsmanul să continue cu anchetele și să ceară publicarea contractelor pentru că „este în interesul cetățenilor europeni să existe claritate și transparență în ceea ce privește acordurile prealabile de achiziție și acordurile de
achiziție referitoare la vaccinurile împotriva COVID-19 și că acest lucru trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare”. În plus, se cerea ca aceeași strategie să fie aplicată și pe viitor în cazul acordurilor care au ca obiect produsele farmaceutice, pentru a se reduce gradul de neîncredere al cetățenilor.

Deși formal de acord cu cerința transparenței, cei din PPE, în amendamentul inițiat de Peter Jahn în numele grupului, adaugă: „reiterează faptul că astfel de cerințe nu ar trebui să afecteze capacitatea Comisiei de a acționa ca un cumpărător competitiv” și „relația de încredere între cetățeni și instituții și asigurarea aprovizionării cu vaccinuri sunt de o importanță capitală pentru soluționarea crizei provocate de pandemia de COVID-19”. Adică, cei din PPE consideră că, nepublicându-se contractele, producătorii de vaccinuri ar fi mai dornici de a colabora cu Comisia Europeană.

Până la urmă, propunerea „popularilor” a căzut, fiind strânse numai 187 de voturi „pentru”, împotriva a 506 de voturi „împotrivă”. Dintre europarlamentarii PNL, UDMR și PMP, singurul care a votat împotriva amendamentului, deci teoretic pentru desecretizarea contractelor, a fost Rareș Bogdan. De altfel, de aceeași părere cu acesta au fost și europarlamentarii PSD, USR și PRO România.

Comentarii

comentarii