Acasă Actualitate Băile Herculane – 100 de ani de administrație românească

Băile Herculane – 100 de ani de administrație românească

DISTRIBUIȚI

Primăria din Băile Herculane a organizat, în seria manifestărilor  anuale ”Herculane – arcade în timp”, simpozionul ”Herculane 2019 -trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii”. 

Ca și la prima ediție a manifestării, partener în organizarea acestui simpozion a fost Asociația Localităților și Zonelor Istorice din România reprezentată de o delegație condusă de  Carmen Ștefănescu, secretar general al asociației.

Pe parcursul celor două zile s-au desfășurat mai multe activități care au fost urmărite cu viu interes de publicul prezent în sala ”Cinema” a Hotelului Dacia din Băile Herculane.

După intonarea Imnului de Stat al României, simpozionul a fost deschis de Delia Iliescu, consilierul primarului orașului Băile Herculane Cristian Miclău.

Au rostit discursuri de salut membrii prezidiului: dr. ist. Virgil Ștefan Nițulescu (București), Manager General Muzeul Național al Țăranului Român, Carmen Ștefănescu (Târgoviște), Secretar General A.L.Z.I.A.R., Dana Antoaneta Bălănescu (Reșița), expert autorizat al Ministerului Culturii, moderator al secțiunii artistice și științifice, Dorin Bălteanu (Băile Herculane), muzeograf, scriitor, publicist, organizator al celor trei ediții ale simpozionului.

Având în vedere că la 15 iunie 2019, s-au împlinit 130 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, programul ”Secvențe artistice” a fost deschis prin recitarea variantei nepublicate a poeziei ”Doina” de către Silvia Hârceagă, conducătoarea Cenaclului ”Seniorii” din Timișoara.

În continuare, publicul a aplaudat evoluția formației camerale ”Muzica Viva” alcătuită din profesori din Reșița: George Gassenheimer (vioară), Cristian Roșoagă (pian), Diana Szuiogan (violoncel), Eduard Ailenei (contrabas), la care s-a adăogat și prof. Lucian Furda din Cluj – Napoca care a interpretat ”Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu

 Prof. Ana Zeicu de la Liceul ”Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia a impresionat audiența prin recitarea poeziei proprii ”Balada doinitorului”, dedicată rapsodului popular din Obreja, Achim Nica și a ”Capdoperei de pe Cerna”, poezie scrisă de Adrian Păunescu la Băile Herculane.

În cadrul secțiunii de istorie a simpozionului, moderată de dr. ist. Dana Bălănescu, au prezentat comunicări științifice: dr. ist. Virgil Nițulescu (”Preocupări privind protejarea patrimoniului cultural național în România de azi”, prof. dr. Iulian lalescu de la Liceul ”Nicolae Stoica de Hațeg din Mehadia” (”Dovezi arhivistice despre perioada romană a stațiunii AD MEDIAM (Băile Herculane)”, muzeograf Bogdana Negrei (”Medalion gen. Nicole Cena”), ing. muzeograf Dorin Bălteanu (,,Herculane 2019 – trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii”).

Ziua a doua a simpozionului a început cu vernisajul expozițiilor dedicate Centenarului stațiunii Băile Herculane: expoziții cu imagini ce evocau cele trei etape importante din dezvoltarea stațiunii: perioada romană, perioada militar –grănicerească sub administrație austro- ungară și perioada interbelică cu administrația românească, prezentate de: ing. muzeograf Dorin Bălteanu; Iacob Sîrbu, colecționar din Băile Herculane – ”Herculane în perioada interbelică” și ”Expoziția etnografică” a  prof. Despina Bălteanu de la Liceul ”Hercules” din localitate.

Secțiunea ”Herculane – viziuni arhitecturale”, moderată de arh. Ioana Mihăiescu (Reșița) a fost deschisă de primarul Cristian Miclău care a prezentat ,,Stadiul de realizare a proiectelor primăriei Băile Herculane și perspectivele de dezvoltare”, după care a urmat prezentarea arh. Oana Chirilă: ”Dezvoltarea patrimoniului într-o viziune integrată”, proiectul echipei de tineri arhitecți timișoreni din Asociația ”Locus”, ”Herculane – Project”. Un moment mult așteptat, a fost prezentarea proiectul primului hotel de cinci stele din stațiunea Băile Herculane, de către arh. Stan Tudor din Cluj –Napoca în cadrul comunicării Hotel Decebalreabilitare și restaurare”.

Activitățile din cadrul simpozionului au continuat cu o plimbare din Parcul Vicol până la Primăria orașului Băile Herculane, unde primarul Cristian Miclău a dezvelit în cadrul unei ceremonii solemne, placa omagială dedicată împlinirii a 100 de ani de la preluarea stațiunii de către administrația românească.

Comentarii

comentarii