Acasă Actualitate Băile Herculane nu există!

Băile Herculane nu există!

DISTRIBUIȚI

Băile Herculane nu există!? Pare șocant!? Cea mai veche stațiune a țării și una dintre cele mai bătrâne din lume chiar nu există, oricât ai căuta-o cu disperare pe ruta Timișoara –Turnu Severin –București!!!

De ce? Cine va încerca să se deplaseze cu mașina de la Timișoara la Băile Herculane va constata, cu disperare și mânie, că acest oraș-stațiune, vizitat chiar de fosta împărăteasă a Austriei, pur și simplu, nu este trecut pe niciun indicator auto și pe niciun kilometraj de pe marginea drumului. La un moment dat omul ajunge chiar să creadă că a greșit traseul, deși este foarte sigur că nu poate fi altul. Într-un mod criminal de iresponsabil, cuvântul Băile Herculane apare pe un indicator numai cu doi kilometri înainte ca omul să ajungă la destinație. Atât. Și ne mai plângem că turiștii nu vin la Băile Herculane!

De fapt, dacă analizăm situația, nu e nimic șocant aici. De 28 de ani se fac eforturi uriașe pentru distrugerea acestei minunate stațiuni lăsate în paragină și uitare. Numai în ultimii ani s-a încercat, aproape inutil, salvarea ei, dar rezultatele nu se văd. Degradarea stațiunii continuă și este înfiorătoare, degeaba în mijlocul orașului se află un panou cu un titlu ditirambic: Băile Herculane – emblema turistică a Banatului Montan!

Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de 1850 de ani. Situată pe Valea Cernei, la 5 km de principala arteră rutieră ce leagă vestul ţării de Bucureşti – D.N. 6 (E70) şi calea ferată internaţională Bucureşti – Timişoara – Moraviţa, staţiunea este accesibilă şi pe calea fluvială a Dunării. Aeroporturile cele mai apropiate se află la Caransebeş şi Timişoara. Staţiunea Băile Herculane este integrată în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled şi are o poziţie deosebit de pitorească. Aşezarea ei pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n. În perioada civilizaţiei romane, locul a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear, sub semnul tutelar al lui Hercules.

Staţiunea este situată la o altitudine de 165 de metri, pe Valea Cernei, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei, în judeţul Caraş-Severin. Este considerată cea mai veche şi cea mai frumoasă staţiune din România şi una dintre cele mai vechi din lume. Apele termale de aici sunt cunoscute de milenii, romanii construind aici numeroase terme. Herculane şi Karlovi Vary sunt staţiuni indigo – singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, excelent pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, sunt la aceeaşi atitudine, au acelaşi decor natural fascinant şi amândouă au fost dezvoltate în timpul Imperiului Austro-Ungar.

“Romanii au venit la Băile Herculane acum 2000 de ani, fără tren, fără maşină, fără avion, fără smartphone şi fără să fie conectaţi la fax sau internet. Împăratul Franz Josef numea Herculane cea mai frumoasă staţiune din Europa. Împărăteasa Sisi a petrecut cinci veri aici. Astăzi, noi avem obligaţia de ne îndrepta privirea asupra minunilor pe care staţiunea le deţine – o adevărată comoară a României, un miracol al zeilor” – este îndemnul Asociaţiei „Pro Turism” Băile Herculane. Toţi miniştrii Turismului au venit în vizită pe Valea Cernei şi au susţinut că Staţiunea Băile Herculane este de interes strategic, dar nu au oferit niciun sprijin.

 

Comentarii

comentarii