Acasă Cultura Balcanii și Orientul s-au întâlnit la Muzeul Satului Bănățean. Invitat special, ÎPSS...

Balcanii și Orientul s-au întâlnit la Muzeul Satului Bănățean. Invitat special, ÎPSS Ioan

DISTRIBUIȚI

IPSS la muzeuLa Muzeul Satului Bănățean Timișoara s-a desfășurat expoziția itinerantă „Tezaur – Episcopia Tulcii”, la care au fost prezenți ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii, Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara, oficialități locale, județene, clerici, dar și numeroși timișoreni.
Preoții slujitori de la parohia Timișoara Pădurea Verde au întâmpinat pe oaspeți în biserica parohiei, vineri 12 mai, apoi părintele Aurel Filip, parohul bisericii a prezentat câteva repere istorice privind biserica, monument istoric. Evenimentul s-a continuat în noua sala expozițională, unde gazda întâlnirii a fost Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean, iar curatorii expoziției, Marius Matei, dr. Alexandru Constantin Chituță și dr Raluca Maria Frîncu, au prezentat această frumoasă expoziție.
Preasfințitul Părinte Visarion a precizat că Expoziția Tezaur – Episcopia Tulcii, aduce în fața publicului timișorean un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru secolele 18, 19 și 20 , dar și pentru aria culturală și confesională din Dobrogea de Nord. Acest spațiu milenar unde se regăsesc cetăți getice, romane și bizantine, un amestec de civilizații într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale conviețuiesc cu cele balcanice și orientale. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin și slavon. Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar și spațiul în care creștinismul însuși a împlinit 2000 de ani, fapt în toate mănăstirile dobrogene, dar și pe altarele primilor martiri creștini din România, la Halmyris și Niculițel. Cuvântul de încheiere a aparținut Chiriarhului Banatului, care a apreciat expoziția și a văzut în acest demers cultural-duhovnicesc inițiat de Episcopia Tulcii, un bun prilej de comuniune frățească între eparhiile Timișoarei și a Tulcii, prin care se creează un „curcubeu de binecuvântare” peste Țara Românească –a concluzionat ÎPSS Ioan.

Comentarii

comentarii