Acasă Actualitate Balizele rutiere au contribuit la scăderea numărului accidentelor rutiere din Timişoara

Balizele rutiere au contribuit la scăderea numărului accidentelor rutiere din Timişoara

DISTRIBUIȚI

„Încă din 2007-2008 am cerut montarea unor stâlpi”, spune Dumitru Domăşnean, Şeful Biroului Rutier Urban Timişoara
Balizele rutiere montate pe străzile Timişoarei pentru fluidizarea şi creşterea siguranţei traficului rutier au dat naştere la numeroase discuţii în ultima perioadă. Ca în orice situaţie în care sunt implicaţi şi oameni, parerile sunt împărţite, unii considerând stâlpii verzi sau galbeni de plastic montaţi prin oraş ca fiind inutili, deci o cheltuială nefondată a banului public. Reprezentanţii Primăriei Timişoara explică faptul că montarea balizelor de poletilenă ajută la fluidizarea şi ridicarea siguranţei traficului rutier, fapt certificat şi de Poliţia Rutieră.

A scăzut numărul accidentelor şi al victimelor

În şedinţa din luna ianuarie a Consiliului Local Timişoara, consilierul municipal democrat-liberal Ovidiu Ciuhandu a formulat o interpelare prin care cerea să i se explice clar câţi „stâlpişori verzi” există în oraş şi cât a costat instalarea lor, menţionând că lui i se par inutili şi neaspectuoşi. Interpelarea consilierului local poate avea legătură şi cu faptul că astfel de „stâlpişori” au fost montaţi şi vizavi de Parcul Botani, chiar în faţa sediului PD-L, acolo unde numeroşi şoferi, nu neapărat implicaţi politic, parcau aiurea, încurcând circulaţia rutieră prin zonă.

Montarea balizelor este dispusă de Comisia de Circulaţie de pe lângă Primăria Timişoara, ca urmare şi a unor solicitări formulate de Poliţia Rutieră încă din 2007, ne explică directorul Direcţiei Drumuri şi Transporturi din cadrul Primăriei Timişoara, Culiţă Chiş. Există câteva sute de astfel de balize în Timişoara, costul pentru fiecare bucată fiind de 74 de lei. Pe lângă solicitările Poliţiei Rutiere, montarea balizelor este impusă, spune acelaşi Culiţă Chiş, şi de faptul că Primăria Timişoara a semnat, în 2007, Carta Siguranţei Rutiere, prin care se obliga la: „reducerea numărului de accidente din sensurile giratorii, prevenirea accidentelor prin îmbunătăţirea infrastructurii, încurajarea condusului preventiv, îmbunătăţirea semnalizării rutiere etc.”. „Orice viaţă salvată este deosebit de importantă”, spune Culiţă Chiş. Conform unei statistici întocmite de Poliţia Rutieră, numărul accidentelor grave a scăzut în Timişoara, în 2009 înregistrându-se 117, faţă de 124 în 2008. 12 persoane au murit în 2009 ca urmare a unor asemenea accidente, faţă de 15 în 2008. “Pot spune cu certitudine că amplasarea balizelor în oraş a scăzut numărul accidentelor de circulaţie din Timişoara. Sunt extrem de eficiente, în special pe drumurile cu mai mult de două benzi şi la ieşirile din oraş. Încă din 2007-2008 am cerut montarea unor stâlpi pe Calea Lugojului, după o serie de accidente mortale în zonă. Atunci s-a făcut doar o jumătate de treabă, dar acum situaţia s-a schimbat. Pot să spun că balizele din Timişoara amplasate în Piaţa Bălcescu, la Catedrală, pe Calea Şagului sau pe Calea Lugojului sunt extrem de utile şi accidentele s-au diminuat în aceste zone”, spune comisarul Dumitru Domăşnean, Şeful Biroului Rutier Urban Timişoara.
 

„Salut iniţiativa primăriei de a reglementa circulaţia rutieră”

Cum spuneam, opiniile sunt împărţite în toate cazurile în care sunt implicaţi oameni. Dacă unii critică montarea balizelor, există şi persoane care se adresează primăriei pentru a saluta decizia de instalare a marcajelor. „Doresc să salut iniţiativa primăriei de a reglementa circulaţia rutieră în oraş şi a creşte nivelul de siguranţă a circulaţiei rutiere prin semaforizarea intersecţiei străzilor Al. Odobescu şi C. Porumbescu şi prin montarea stâlpilor de dirijare a traficului (stâlpişorii verzi). Ţin să menţionez că de la montarea acestor „stâlpişori verzi”, traficul prin Piaţa Nicolae Bălcescuse derulează mult mai calm, fluent şi în condiţii de siguranţă. De asemenea, traversarea străzilor Porumbescu şi Independenţei de către pietoni este mult mai facilă de când au fost montaţi „stâlpişorii verzi””, scrie Ilie Băltean într-o cerere adresată Direcţiei Drumuri şi Transporturi din cadrul Primăriei Timişoara.

 

Comentarii

comentarii