Acasă Cultura Balkan Performance Tour 2019 – eveniment de arte performative la Timișoara

Balkan Performance Tour 2019 – eveniment de arte performative la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Balkan Performance Tour 2019 – eveniment de arte performative la Timișoara – va debuta pe data de 1 februarie, de la ora 19:00, la Casa Artelor din Timișoara – Sala Studio (str. Augustin Pacha nr. 8) cu prima oprire din turul care a început cu Viena și va continua cu Novi Sad și Belgrad.

Evenimentul este produs de galeria 12 -14 Contemporary din Viena și curatoriat de Denise Parizek, în colaborare cu galeria META Spațiu din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Manifestarea cuprinde o serie de trei performance-uri care au loc în aceeași seară, un adevărat tur de forță pentru publicul iubitor de artă, care are ocazia să vadă în acțiune artiștii participanți: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Austria), Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia), și grupul NOIMA (Timișoara).

Prima parte a programului propune instalația-performance susținută de Àgnes Hamvas și Hubert Hasler: un dialog purtat pin fax, ce sugerează lipsa comunicării personale în context actual, precum și limitările, schimbările limbajului și comunicării în era digitală. Și în cazul performance-urilor susținute de Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia) și NOIMA (Timișoara), ideea de bază – care este și punct de plecare – urmează același principiu, având, totodată, două poziționări diametral opuse: încadrarea în denumiri-clișeu a femininului și masculinului ce apelează la aceleași forme de expresie și, totuși, prezintă diferențe în lipsa oricărei evaluări. Acum avem o teză și o antiteză, o poziție feminină și una masculină, ceea ce lipsește este sinteza.

În contrapartidă, NOIMA prezintă performance-ul „dLight” care a evoluat constant de-a lungul anilor. Artiștii, parte a grupului Noima, se joacă cu concepte precum lumină -light și lumen -welt. Alegând un punct specific de focalizare, artiștii „luminează” anumite abordări ale lumii civilizate sau o pun în lumină (Light).

Balkan Performance Tour va continua cu Novi Sad, în 4.02.2019 – Kultur Center) și Belgrad (6.02.2019 -Ostavinska Galerija). Partenerii evenimentului sunt Forumul Cultural Austriac, Österreichische Botschaft Belgrad – Austrijska Ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum Sarajevo/Österreichisches Kulturforum Sarajewo – a explicat Mirela Vlăduți Stoeac.

Comentarii

comentarii