Acasă Actualitate Balul Bihorenilor 26! ”Pe Timișoara noastră dragă vrem să o întregim ca...

Balul Bihorenilor 26! ”Pe Timișoara noastră dragă vrem să o întregim ca și TM2023!”

DISTRIBUIȚI

Comunitatea bihorenilor din Timișoara organizează cea de-a XXVI-a ediție a Balului Bihorenilor, duminică 30  octombrie 2022, cu începere de la ora 13.00, la cantina Universității Politehnica din Complexul Studentesc.

”Născută la Timișoara în jurul unui grup de absolvenți ai Liceului Samuil Vulcan din Beiuș, dorința de a ne întâlni și a ne bucura împreună a fost și a rămas mobilizatoare până astăzi, materializată în această întâlnire anuală. O poveste în dulcele grai al bihorenilor o face doamna Doina Man”, susțin bihorenii din Timișoara.

“Totul a pornit în primăvara lui 1994, când un grup de prieteni vulcanisti, foști elevi ai Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuș ne-am adunat la o ieguță( sticluță) dă pălincă, o strâjauă( felie ) dă pită ( pâine), un dărab ( bucată) dă clisă  ( slănina) cu ceapă bătucită în șthergură ( prosop)!

Eram de ceva vreme în Timișoara,  unii mai tineri, pe la scoli, alții cu familie și deja cu copii dar nu am dat nici o clipă uitării că rădăcinile noastre sunt bine înfipte în pământul Bihorului iar semințele semănate au dat roade f o a r t e bogate!

Ne-am luat energia de la munți,  cursul lin și curat de la Crișuri și popisiți pe malurile Begăi am continuat sa semănăm și sa creștem mlădițe bihorene!

Din dragostea noastră, cu bucurie și pricepere am organizat “Balul Bihorenilor ” care acum este la a 26-a ediție consecutivă ( excepție cei 2 ani știuți!) (COVID-ul).

Ne bucurăm că  ni s-au alăturat, la cântec și joc și alți prieteni din diverse zone ale țării! Din 30 octombrie 2022, când este ziua balului, deja gândul ne zboară spre anul ce vine și spre Timișoara noastră dragă ce vrem să o intregim, ca și Capitala Europeană a Culturii 2023 și cu prezența noastră, pentru a face cunoscut și mai bine portul popular, muzica și “danțurili” Bihorului și nu în ultimul rând,  dragostea bihoreanului “păntru prethinii” (pentru prietenii) lui !“ , arată Doina Man.

 

 

Comentarii

comentarii