Acasă Actualitate Balul Vienez de la Timişoara – o nouă filă de poveste s-a...

Balul Vienez de la Timişoara – o nouă filă de poveste s-a scris sâmbătă în capitala Banatului

DISTRIBUIȚI

DSC 5817O singură dată pe an, în 5 decembrie, porţile Teatrului Naţional Timişoara s-au deschis pentru cel mai important eveniment: Balul Vienez din Mica Vienă, o tradiţie readusă în viaţa culturală a capitalei Banatului, după 100 de ani, de avocata Ioana Haţegan. Fastul curţii imperial austriece a strălucit, chiar dacă numai pentru o noapte, în Sala Operei din Timişoara.
Glamour și blink se scriu cu litere mari la acest eveniment, iar balul de la Timişoara respectă întru totul eticheta unui bal vienez, ce presupune o ținută și un comportament distins, elaborat conform convențiilor secolului XIX. Domnii au purtat ținuta clasică “white tie” (frac), dar şi smoking, în timp ce doamnele au etalat cele mai extravagante toalete de seară și bijuterii. Ținuta s-a putut completa cu mănuși albe și batistă de mătase pentru buzunarul exterior al hainei. Cei dornici să rememoreze timpurile de odinioară au avut ocazia să poarte şi joben sau ceasul de buzunar. Doamnele au etalat rochii de seară lungi până în podea, fiind evitate rochiile scurte. Pantofii trebuiau aleși cu o mărime moderată a tocului, în așa manieră încât să permită mișcarea fluentă pe care o solicită valsul.
Coregrafia a fost concepută şi realizată de Diana şi Raul Avram pentru 48 de tineri debutanţi aleşi pe sprânceană din 5 licee timişorene. A fost şi un moment artistic cu mici dansatori cu vârste cuprinse între 7 -12 ani. De asemenea, a avut loc şi un eclatant program de dans cu Spirit of Vienna Ensemble, iar punctul culminant l-a reprezentat primul cadril ce a avut loc la ora 00.00, sub îndrumarea coregrafului Balului Vienez, Raul Avram. Celebrul Chef Antonio Pasarelli a oferit un regal gastronomic: variaţiuni fabuloase pe teme clasice haute cuisine au fost acompaniate de secţiunea oenologie cu reprezentanţi de cel mai înalt grad: Moet Chandon, Hennessy şi Lacerta.
“Balul Vienez de la Timişoara este un eveniment caritabil. Scopul este de a crea valori, atitudini şi contexte sociale şi de a uni elitele oraşului. Ne dorim ca acest eveniment să devină tradiţie în viaţa Timişoarei, să reprezinte o punte de legătură între reprezentanţii de marcă ai societăţii şi cei ai mediului de afaceri străini care activează în Banat”, a subliniat Ioana Haţegan.

Evenimentul a fost sprijinit de Clubul Economic German din Banat şi Raiffensen Bank

Fondurile sunt direcționate către Fundația Internațională United Way România, în sprijinul educației şi sănătăţii – 202 copii provenind din familii vulnerabile sau bolnavi de cancer, 40 de copii cu nevoi special şi integrare socială a 100 de persoane fără adăpost. United Way România sprijină proiecte în trei domenii foarte importante, ce reprezintă fundamentul unei vieți bune: educație, sănătate și integrare economică și socială. United Way România este un donator prin excelență local iar fondurile provin din sponsorizări de la companii responsabile social, din donații salariale ale angajaților acestor companii și din alte contribuții individuale. Susținătorii United Way au siguranța că banii donați ajung unde trebuie: sprijinim cele mai eficiente și necesare proiecte din comunitate, care sunt evaluate și monitorizate imparțial și transparent, împreună cu voluntari și donatori. Aceștia sunt implicați direct în luarea deciziilor privind selectarea organizațiilor și a proiectelor sociale, alocarea și monitorizarea fondurilor, iar apoi, în evaluarea rezultatelor obținute. Și în Timișoara, United Way ajută comunitatea, sprijinind persoane dezavantajate care, astfel, au șansa la o viață mai bună: copii și familii în dificultate, bolnavi, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost. “Vă mulțumim că, împreună am scris o nouă filă de poveste –Balul Vienez de la Timişoara, ediţia a III a. Vă mulţumim tuturor celor care ne-ați fost alături în sprijinirea cauzelor caritabile”, a fost mesajul Ioanei Haţegan.

Istoria Balului Vienez

Odată cu recucerirea cetății din mâinile turcilor de către prințul Eugeniu de Savoya în 1716, Timișoara reîmbracă straiele Europei Centrale, urmând să devină, în doar 30 de ani, unul dintre importantele centre ale monarhiei vieneze. Fastul curții imperiale strălucește și în această cetate, datorită legăturilor puternice cu Viena ale nobililor ce o locuiesc, dar și a repetatelor vizite ale împăraților, începând cu Maria Tereza și Joseph al II – lea (cel care îi acorda privilegiile de oraș liber regesc) și în cele din urmă, Franz Joseph, care vede Timișoara în repetate rânduri, între 1870 și 1891, în plină perioadă de glorie a valsului.
Balul Operei de la Viena a devenit unul dintre cele mai râvnite evenimente mondene – reînviat și promovat fiind, atât de tânăra republică austriacă în 1921, după prăbușirea monarhei, cât și începând cu anul 1956, de când acesta se desfășoară fără întrerupere. Patronat de Președintele Austriei, Balul Operei de la Viena este acum un eveniment mondial de prim rang, așteptat în fiecare an cu aceeași înfrigurare ca și concertul de anul nou de la Viena.
Balul mai este denumit și “seara de un milion de euro”, deoarece încasările din rezervări și bilete de participare depășesc chiar această sumă, pe care organizatorii o dedică realizării importantelor proiecte culturale ale Operei de la Viena. Alături de capete încoronate, politicieni, diplomați și magnați ai afacerilor și finanțelor, în lojele de 16,000 – 18,000 de euro își fac apariția și marile vedete ale scenei muzicale și Hollywood-ului. Îi amintim doar pe Roger Moore, Claudia Cardinale, Sarah Fawcett.

Comentarii

comentarii