Acasă Actualitate Bănățenii sunt invitați la cea mai frumoasă sărbătoare din Serbia –Zilele dovleacului...

Bănățenii sunt invitați la cea mai frumoasă sărbătoare din Serbia –Zilele dovleacului de la Kikinda

1280
DISTRIBUIȚI

Bănățenii sunt invitați la cea mai mare și frumoasă sărbătoare cultural-turistică din Serbia –Zilele dovleacului de la Kikinda 2018 – în perioada 20 -23 septembrie. Vladin Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara, a spus vineri, 14 septembrie, că dacă anul trecut la eveniment au participat 10.000 de timișoreni, în 2018, sunt așteptați să vină și mai mulți. De fapt, această mare sărbătoare nu a făcut decât să întărească an de an prietenia și bunele relații dintre cele două popoare vecine – român și sârb.

Reprezentanții Primăriei Kikinda din Serbia și ai Consulatului Serbiei au făcut invitația către bănățeni, vineri, 14 septembrie, în Piața Victoriei din Timișoara, la restaurantul “Lloyd”, iar gazdă bună le-a fost Iavor Radovancovici. În fiecare an Kikinda devine pentru câteva zile centrul Europei şi toate acestea datorită unei mici dar puţin mai „grase“ plante numită – dovleac. Totul a început cu mult timp în urmă, când, pentru a descrie cât de plată este regiunea Kikinda, oamenii aveau o vorbă: „Te urci pe dovleac şi vezi întreaga Kekendă“, fapt pentru care în perioada evenimentului „Zilele Dovleacului“ localnicii, şi nu numai, concurau pentru alegerea celui mai lung şi celui mai dur dovleac.

Sâmbătă are loc sărbătoarea oficială. Încă din zorile zilei  începe concursul de pregătire a celor mai diversificate mâncăruri pe bază de dovleac. Apoi urmează, ceva specific când e vorba de voivodeni, micul dejun tradiţional bănăţean unde, cel mai important loc, îl ocupă desigur dovleacul. „Micul dejun bănăţean“ este de fapt o competiţie între femeile din zonă pentru pregătirea acestuia în mod tradiţional. Şi dacă nu ar fi fost acest „Mic dejun bănăţean“ la Zilele dovleacului în Kikinda, suntem siguri că până acum ar fi fost deja uitate mâncărurile tradiţionale. „Zilele Dovleacului“ reprezintă de fapt legătura dintre trecut şi tradiţie, dar şi viitor. „Jocurile şi concursurile cu dovleacul“, cum ar fi alergatul cu dovleacul în mână, concursul de mâncat seminţe şi plăcinte de dovleac pentru copii din şcolile generale, la fel şi realizarea de măşti. Pentru ceilalţi care au un suflu sportiv mai redus, urmează realizarea măştilor,  unde copiii sunt motivaţi în mod deosebit, căci lucrează cu materiale care de obicei  nu le folosesc la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcov, ardei, măr, diferite frunze … Doar cu puţină imaginaţie se pot realiza diferite forme vesele din roadele toamnei,  care cel mai adesea se aseamănă cu cele de clovn.

Sâmbătă 22 septembrie 2018, la ora 16.00, în Piața centrală, va avea loc salutul gazdelor și un frumos spectacol muzical artistic. Vor avea loc și acordarea premiilor pentru cel mai greu și cel mai lung dovleac. Până acum campionul absolut a deţinut un dovleac de aproape 300  cm, iar cel mai greu dovleac cântărit în Kikinda a măsurat peste 500 kg.  Pentru a se putea obţine astfel de roade este nevoie de multă dăruire, căldură, destule îngrăşăminte, apă şi desigur ca pentru orice în lume – dragoste. La Muzeul Popular în fiecare an se organizează şi o expoziţie de pictură naivă, precum şi  lucrări artistice şi literare  ale elevilor din scolile generale şi licee. La ora 22.00, ziua se încheie cu un extraordinar program muzical susținut de cea mai iubită cântăreață din Serbia –Lepa Brena.

De asemenea, duminică 23 septembrie, un alt moment foarte așteptat este concursul Ceaunul de aur internațional, pentru cea mai bună ciorbă de pește, la Lacul vechi. Zilele dovleacului 2018 se încheie cu un alt superconcert Vlatko Stefanovski Trio, care va începe la ora 21.00.

 

Comentarii

comentarii