Acasă Cultura Banatul 50 – cel mai îndrăgit ansamblu folcloric din vestul țării marchează...

Banatul 50 – cel mai îndrăgit ansamblu folcloric din vestul țării marchează cinci decenii

1222
DISTRIBUIȚI

„Album aniversar. Ansamblul Banatul la 50 de ani” – acesta este un document de colecție prin care orchestra Ansamblului Profesionist Banatul celebrează 5 decenii de viață și artă.

Într-o perioadă în care viața noastră a fost nevoită să se adapteze unor reguli noi și să se modeleze pe tipare necunoscute până acum, instrumentiștii de la Banatul – cel mai îndrăgit ansamblu folcloric din vestul țării –  au reușit să imprime un album aniversar.

Au fost nevoiți să lucreze și să repete în alte condiții decât cele din anii anteriori, iar dirijorul Sebastian Roșca a caracterizat cel mai bine această perioadă: „Am lucrat diferit față de celelalte două albume realizate până acum cu orchestra Ansamblului Banatul, dar ne-a unit aceeași pasiune pentru muzică”.

Înregistrările au avut loc în primăvara acestui an, în studioul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Orchestrația pieselor îi aparține dirijorului Sebastian Roșca. Tot el, alături de Florin Cipu, a realizat sunetul și mixajul albumului. De la primele idei până la concretizarea acestui album, toate etapele au fost coordonate de Liliana Laichici, managerul Centrului de Cultură și Artă, și de Adrian Scorobete, directorul artistic al instituției.

Pe albumul care celebrează semicentenarul Ansamblului Banatul regăsim nume consacrate și apreciate ale folclorului bănățean:  Nicu Novac, Carmen Popovici Dumbravă, Liliana Laichici, Dumitru Teleagă, Mihaela Petrovici, Adrian Stanca, Ghiță Călțun – Brancu, Stana Stepanescu.

În acest proiect de suflet au fost implicați și doi soliști vocali aflați la început de carieră: Andreea Chisăliță și Alin Didraga. Două suite de orchestră completează albumul aniversar: „Poveste muzicală” și „Gânduri pentru Gelu Stan”, personalitatea primului  dirijor al orchestrei Banatului fiind o continuă inspirație pentru tinerii muzicieni.

Consiliul Județean Timiș este finanțatorul acestui proiect prin care artiștii prezervă tradițiile Banatului, promovează cultura și muzica de calitate, și, nu în ultimul rând, celebrează cei 50 de ani împliniți de la înființarea Ansamblului Profesionist Banatul.

Comentarii

comentarii