Acasă Eveniment Banatul istoric – spaţiu intercultural româno-sârb: Finalul unui proiect de succes

Banatul istoric – spaţiu intercultural româno-sârb: Finalul unui proiect de succes

DISTRIBUIȚI

conferinta UEBR

Vineri, 30 mai 2014, Sala Londra a Hotelului Timişoara a găzduit conferinţa de final a unui proiect care, timp de 18 luni, a adus mai aproape bănăţenii din România şi din Serbia.

Uniunea Europeană Banat din România, lider în cadrul proiectului cu finanțare europeană, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia Axa prioritara 3.3 Promovarea activităţilor “people to people”, a dus la bun sfârșit proiectului cu tema ”Banatul istoric – spațiu intercultural româno-sârb”. Parteneri în cadrul proiectului au fost Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Centrul de Cultură și Artă a județului Timiș (din România) și KOV (Comuna Literară Vârșeț) și Liceul „Borislav Petrov Braca” Vârșeț (din Serbia).

Proiectul a început în 4 decembrie 2012 și se încheie în 4 iunie 2014. În cadrul programului derulat cu succes pe cele 18 luni, cei cinci parteneri, au atins toate țintele propuse și impuse de realizarea proiectului, adică am realizat o serie de activităţi culturale în ambele ţări.

A fost editată revista bilingvă “Petru Cârdu”, realizată în șase ediții, a câte 1.800 de exemplare, diseminate în România și Serbia. Au fost organizate tabere de vară, bilingve, pentru elevii din cele două țări, realizate la Buziaș și lângă Vârșet, cu efective de câte 50 de elevi și profesori, pentru activități creative.

O serie de evenimente au animat viaţa culturală a românilor şi sârbilor din Banat, pe parcursul celor 18 luni: două festivaluri de folclor autentic, în Timișoara și Vârșeț, cu participarea unor nume sonore din România și Serbia, și cu mii de spectatori, două târguri de artă meșteșugărească (România și Serbia),  două conferințe, în România și Serbia, cu participarea unor specialiști (doctori în istoria Banatului) pe teme legate de Banatul Istoric, workshop-uri de artă, în România și Serbia (la Uzdin), workshop-uri pentru jurnaliști (România și Serbia), concursuri pentru elevi, la Timișoara și Vârșeț, privind realizarea unui eseu cu tema “Ce este Banatul pentru mine?”.

De asemenea, au fost diseminate, în mai multe școli din Timișoara și Vârșeț, pliante și flyere cu rezumate despre istoria Banatului și aspecte legate de tradiție, cultură, elemente de comunicare comune în acest spațiu multicultural și multietnic.

Toate activitățile au fost realizate, auditurile intermediare și cele ale unor instituții importante ale statului au evidențiat buna desfășurare a proiectului, precum și respectarea tuturor parametrilor impuși de rigorile finanțărilor europene.

Comentarii

comentarii