Acasă Economic Bancherii italieni vor să sprijine agricultura din Timiş

Bancherii italieni vor să sprijine agricultura din Timiş

DISTRIBUIȚI

“Banca Italo Romeno este o bancă flexibilă şi vom veni cu ofertele în maxim două săptămâni”, a spus Dorina Nicoară, Front Office Agenţia Timişoara.

Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş a organizat o primă întâlnire a fermierilor cu reprezentanţii băncilor din Timişoara, marţi, 16 martie, pentru a pune la punct modul de finanţare a noilor programe în agricultura timişeană. “Problema noastră o reprezintă creditarea, cofinanţarea, pentru a accede la programele Uniunii Europene şi colaborarea cu băncile. Unele sunt mai reticente, altele mai înţelegătoare. Spun că cele care vor înţelege şi vor face parteneriate cu fermierii vor avea de câştigat. Rugăm băncile să nu mai ia garanţie până la 300% bieţilor fermieri, că este imposibil să plătească. Cel mai bine garanţia să fie între 150 – 170%”, a spus Viorel Matei, preşedintele APCPT Timiş.

Canibalismul fermierilor

Problema cea mai mare (şi veche) pentru fermierii timişeni o reprezintă faptul că sunt fonduri uriaşe venite de la Uniunea Europeană, pe toate tipurile de măsuri, dar nu există capacitatea agricultorilor să le atragă. Deşi proiectele depuse sunt eligibile, nu au putut fi finanţate. O primă cauză este şi faptul că agricultorii nu au avut capacitatea să depună garanţii în bănci, pentru a primi banii, din această cauză fermierii mari i-au “mâncat” pe fermierii mici, la fel ca în timpul capitalismului sălbatic, din secolul al XVIII-lea, de tipul “laissez faire, laissez paser”, şi au luat toţi banii. De aceea s-a propus modificarea punctajelor. La culturile de câmp, să se meargă de la 25 la 15 puncte, diferenţiat, adică să primească 25 de puncte fermierii care au un program până în 250.000 de euro, 20 de puncte până în 400.000 de euro şi 15 puncte pentru fermierii care au programe în valoare de peste 400.000 de euro. În situaţia actuală, firmele gigantice, prin alte firme, au “furat” toţi banii, fiindcă au avut cu ce să garanteze, pe când fermierul mic nu a avut garanţii. Astfel, pentru a atrage cât mai mulţi fermieri să poată beneficia de programele UE s-a propus reducerea punctelor. “Unii fermieri mari au făcut proiecte până la 1,5 milioane de euro, lăsând alte firme în imposibilitatea de a accesa programele”,  a spus Matei.     

O bancă flexibilă…

Una dintre băncile din Timişoara care şi-a exprimat intenţia de a colabora cu agricultorii este Banca Italo Romena. Viorel Matei a subliniat că au mai existat colaborări, dar nemulţumirea a fost că orice problemă apărea, cei din Timişoara trebuiau să se dea telefon în Italia, pentru a primi aprobarea, iar dacă nu îl prindeau pe oficialul italian, trebuiau să aştepte. Reprezentanţii Băncii Italo Romeno, prezenţi la întâlnirea cu fermierii, de marţi, 16 martie, au fost deschişi la colaborarea cu agricultorii timişeni. “Înainte era altă organizare şi nu asociem banca cu persoane. Banca Italo Romeno este o bancă flexibilă şi vom veni cu ofertele în maxim două săptămâni”, a spus Dorina Nicoară, Front Office Agenţia Timişoara. Amintim că, dacă în 2009 a fost numai o singură tragere a proiectelor fermierilor, în 2010 vor fi două. Pentru Măsura 1.1.2, prima tragere va avea loc între 6 –30 aprilie şi între 1 –30 septembrie; pentru Măsura 1.2.1, tragerea va avea loc între 15 aprilie –15 mai şi între 1 –29 octombrie.
 

Comentarii

comentarii