Acasă Administraţie Bani aruncați în plină criză: Primăria Timișoara a decis să dea peste...

Bani aruncați în plină criză: Primăria Timișoara a decis să dea peste 15 milioane de lei pentru un teren pe care vrea să construiască un parc

2110
DISTRIBUIȚI

În ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, desfășurată în 27 martie, în sistem de videoconferință, pe ordinea de zi, la punctul 6, a apărut aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru „Exproprierea şi amenajarea spațiului verde de pe strada Verde”. Valoarea investiției ar fi de 12,8 milioane de lei, fără TVA, din care doar 1,7 ar fi amenajarea, iar restul de 11 milioane ar fi suma care trebuie achitată proprietarului pentru expropriere. Cu TVA, suma trece de 15 milioane de lei.

Conform studiului de fezabilitate prezentat consilierilor, terenul, în suprafață totală de 11.424,65 metri pătrați, este degradat. Momentan, în parc se găsesc: 17 bănci, 17 coșuri de gunoi, 12 pergole, 90 de arbori și 108 arbuști. Suprafețele din parc sunt împărțite astfel: gazon – 10.095,65 mp, alei – 685 mp, platformă WC – 2 mp, fântână – 26 mp, plante perene – 440 mp, stâncărie – 26 mp, canisită – 150 mp.

În referatul de aprobare, semnat de directorul Direcție de Mediu, Adrian Bere Semeredi, primarul Nicolae Robu și viceprimarul Dan Diaconu se arată: „Suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor în Municipiul Timișoara este de 16 mp, aceasta trebuie mărită la 20 mp/cap de locuitor conform prevederilor Legii nr. 24/2007. De asemenea, în zona în care se găsește acest teren nu sunt parcuri sau scuaruri, amenajarea acestuia fiind de utilitate publică. Prin amenajarea spațiului de pe strada Verde se va îmbunătăţi calitatea spaţiilor publice destinate agrementului şi recreerii din această zonă şi va produce efecte pozitive asupra calităţii mediului înconjurător şi, implicit, asupra calităţii vieţii locuitorilor”.

În ședință, primarul Nicolae Robu a explicat și consilierilor despre ce este vorba: „Promitem locuitorilor din diverse cartiere ale orașului, Calea Lipovei este în discuție acum, că vom amenaja câte un complex sportiv și de agrement, și dacă e complex este complex, cu multe subobiective conținute: bazin de înot în aer liber, bazin acoperit, terenuri pentru diverse sporturi, loc de joacă și așa mai departe. Avem proiectele pe țeavă, și pentru Calea Lipovei (…) În Calea Lipovei acum este perioada în care mai sunt câteva zile pentru a se depune contestații la licitația pe care am organizat-o pentru execuție. Alături de acest complex, în Calea Lipovei, este un teren care se potrivește de minune să fie lipit de cel pe care construim tot ce am menționat mai devreme, ca să avem și un parc, să fie un complex și de agrement”.

„Ca să creștem suprafața verde, mai trebuie să facem și exproprieri, Avem prima astfel de expropriere. pe ordinea de zi, la punctul 6, acel teren de patru hectare din Calea Lipovei. Știm că acest teren este aproape de o firmă care este acuzată că produce un miros neplăcut, poluează. Bineînțeles că suntem alături de cetățeni în toată lupta pentru confort și sănătate”.

La discuțiile pe tema acestui proiect a intervenit Consilierul Adrian Orza, care a spus: „Eu nu am niciun fel de problemă, ba dimpotrivă, cu creșterea suprafeței spațiilor verzi. Mie mi se pare că plata a două milioane de euro pentru un teren, ca să facem un parc de un hectar, chiar dacă nu se fac acum cheltuielile, (…) nu mi se pare potrivită. Se pot găsi alte variante, schimb de teren și așa mai departe”.

„Nu trebuie doar să ne uităm la prețurile terenurilor, ci trebuie să dăm oamenilor un parc, acolo unde au nevoie de el. Nu putem să îl facem în Freidorf, dacă oamenii au nevoie de el în Lipovei”, a explicat și Dan Diaconu.

Într-un final, proiectul a fost aprobat. Acesta a primit 15 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și opt „abțineri”. S-au abținut de la vot consilierii PSD și ALDE, iar Orza a votat împotriva proiectului. Plățile, după cum a precizat primarul, nu se vor face acum. Până la achitarea sumei de 11 milioane de lei către proprietar, acesta mai poate ataca în instanță decizia Consiliului Local. Între timp, și Primăria trebuie să poată asigura plata acestei sume.

Comentarii

comentarii