Acasă Actualitate Bani europeni pentru refacerea parcului prin care se plimba Împărăteasa Sissi

Bani europeni pentru refacerea parcului prin care se plimba Împărăteasa Sissi

DISTRIBUIȚI

Un loc de poveste prin care se plimbau împărați și împărătese își va recăpăta strălucirea de odinioară. În anul Centenarului Marii Uniri, un primar PNL dintr-un mic orășel din Timiș a reușit să atragă aproape 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a reabilita un parc vechi de mai bine de un secol, unic în România. Parcul dendrologic din Buziaș, una dintre principalele atracții ale județului Timiș, care are cea mai lungă colonadă de lemn din Europa, va fi refăcut din temelii printr-o super-investiție pentru punerea în valoare a turismului balnear.

Parcul din Buziaș, localitate aflată la puțin peste 30 de kilometri din Timișoara, atrage mii de vizitatori anual. Are o promenadă veche de peste 100 de ani, 20 de hectare verzi, un adevărat ansamblu de monumente istorice, cu multe specii rare de copaci. Aerul curat și răcoarea arborilor seculari, cel mai cunoscut fiind platanul, încarcă pe oricine de energie.

Parcul dendrologic din Buziaș este unic în România, singurul cu o promenadă veche de mai bine de un secol și singurul edificiu de acest fel din Europa de Est. Acolo găsim și o colonadă, o pergolă acoperită, cea mai mare din Europa, care a devenit simbolul orașului-stațiune. Le depășește chiar și pe cele celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden. Construcția colonadei a început în anul 1875, la comanda împăratului Franz Joseph al Austriei, pentru plimbările soției sale Elisabeta de Bavaria, cunoscută mai bine sub numele de Împărăteasa Sissi, care venea destul de des în orășelul de lângă Timișoara.

Și Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, la acea vreme una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș și face legătura între Izvorul Josif, Hotelul Phoenix, între bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Colonada a fost în paragină o bună perioadă de timp, lovită dur de intemperii, dar a fost reabilitată recent, după doi ani de șantier. Și-a recăpătat strălucirea de altădată printr-o investiție de 5,1 milioane de lei, finalizată în 2017.

Pentru ca și parcul dendrologic din orașul-stațiune să le facă cu ochii turiștilor, primăria din Buziaș a reușit să semneze un contract pentru fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro. Lucrările sunt ample, iar după doi ani de șantier, parcul va avea alei noi, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și drumuri adiacente ca-n palmă.

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear în Buziaș” aduce în Banat aproape 5 milioane de euro, din care doar 2% reprezintă cofinanțarea Primăriei Buziaș. Cu acești bani va fi refăcut din temelii parcul de 20 de hectare, dar vor fi reabilitate și drumurile adiacente. Se vor face alei din dale, locuri de joacă pentru copii, va fi pus mobilier urban nou, vor fi amenajate piste de biciclete, alei pentru alergat, un teren de tenis de câmp, vor fi achiziționate toalete ecologice, va fi refăcut iluminatul și altele. Peste trei kilometri de drumuri adiacente vor avea asfalt ca-n palmă, pentru ca vizitatorii care vor o gură de aer curat să ajungă mai ușor să facă turism balnear.

Proiectul a fost depus anul trecut la Agenția de Dezvoltare Regională Vest și a fost semnat în această săptămână de primarul Sorin Munteanu, care consideră că acesta este primul mare proiect de când a ajuns să ocupe fotoliul de edil.

„Este un proiect extraordinar pentru dezvoltarea orașului Buziaș și a stațiunii. S-a muncit mult la el, satisfacția fiind cu atât mai mare. A fost primul proiect la care am lucrat ca primar și pe care l-am și promis. Această investiție va schimba fundamental fața Buziașului, făcându-l mult mai atractiv pentru turiști, dar și un loc mult mai plăcut pentru locuitorii orașului”, a declarat Sorin Munteanu.

Parcul dendrologic din Buziaș este un adevărat monument istoric, apreciat pentru multitudinea de specii rare de copaci, iar colonada de lemn, cu o lungime de 500 de metri, construită în stil turco-bizantin, este unul din locurile preferate de plimbare de către timișeni. Aerul de acolo este puternic ionizat negativ, care le face foarte bine celor ce suferă de astenie sau nevroze.

Grație izvoarelor bogate în ape minerale și a climatului blând, orașul Buziaș, aflat la puțin peste 30 de kilometri din Timișoara, a fost recunoscut drept centru de tratament încă din anul 1811. Meritele îi aparțin balneologului român Gheorghe Ciocârlan. Amenajarea primelor izvoare a început în 1816, iar în 1911 Buziaș a fost declarat oficial stațiune balneoclimaterică. Apele minerale de la Buziaș au un conținut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), calciu, fier și natriu, folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii