Acasă Actualitate Bani pentru despăgubiri, în domeniul horticol

Bani pentru despăgubiri, în domeniul horticol

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 10 iunie, cadrul juridic referitor la sistemele de sprijin în sectorul horticol conform legislaţiei europene în domeniu.
Astfel, potrivit actului normativ, producătorii agricoli din 33 de judeţe ale căror plantaţii au fost afectate în anul 2007 de fenomenul de îngheţ târziu de primăvară pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat în valoare totală de peste 4,8 milioane lei.
Plata acestor sume se va face în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2009.
Circa 3.000 de hectare aflate în special în judeţele din estul, nordul şi centrul ţării au fost calamitate în proporţie de 10% până la 100% în primăvara anului 2007 ca urmare a fenomenului de îngheţ târziu de primăvară. Cererile de sprijin financiar trebuie depuse până la data de 1 iulie 2009 la direcţiile judeţene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.   
Actul normativ adoptat de guvern stabileşte, de asemenea, cadrul general de implementare a schemei de plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării şi de accesare de către producătorii de tomate destinate procesării din România a sprijinului financiar atribuit României de la bugetul UE.
Cuantumul sumelor necesare de la bugetul de stat pentru finanţarea plăţilor tranzitorii aferente anului 2008 pentru tomate destinate procesării este echivalentul în lei a 869 mii euro. Prefinanţarea cheltuielilor aferente plăţilor tranzitorii pentru tomate destinate procesării se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, sumele cheltuite urmând a fi rambursate ulterior de către Comisia Europeană din FEGA.
Guvernul a modificat totodată normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării Politicii Agricole Comune a UE, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat restructurarea şi reconversia plantaţiilor de viţă-de-vie şi promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe în campaniile viticole 2008/2009 – 2012/2013.

Comentarii

comentarii