Acasă Administraţie Barajele de pe râurile Timiș, Bârzava și Bega Veche verificate și pe...

Barajele de pe râurile Timiș, Bârzava și Bega Veche verificate și pe teritoriul Serbiei

DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara susține că, în perioada 09–11 octombrie 2018, Comisia hidrotehnică româno-sârbă a finalizat verificările de toamnă la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe teritoriul Serbiei, conform «Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă».

Scopul verificărilor a fost urmărirea stării cursurilor de apă,  a exploatării şi întreţinerii digurilor și a lucrărilor hidrotehnice  aflate în zona comună de interes, pe teritoriul Serbiei. Verificările s-au efectuat pe cursurile de apă: Moravița (verificarea cursului de apă în dreptul podului din vecinătatea localităților Vatin și Marghita), Bîrzava (verificarea cursului de apă în zona localităților Markovićevo și Konak), Timiș (verificarea digurilor de frontieră pe sectorul mal stâng Boka-frontieră și mal drept Sećanj-frontieră), Bega Veche (verificarea cursului de apă și a digurilor de frontieră în sectorul podului Banatski Dvor) și Aranca (verificarea digurilor de frontieră în sectorul podului Devet Grla). Comisia hidrotehnică româno-sârbă a constatat că digurile verificate pe cursurile de apă mai sus amintite (pe tronsoane stabilite anterior) sunt în stare bună și bine întreținute.

“Din discuțiile cu partea sârbă a reieșit că lucrările de decolmatare a albiei minore a cursului de apă Moravița  și de înlăturare a vegetației (trestiei), care au  început în anul 2017 cu  primii 4 km de râu, nu au putut fi continuate în anul 2018 pe următorii 4 km planificați, din cauza lipsei de fonduri. Bega Veche deasemenea necesită decolmatare pe tronsonul verificat. Suntem convinși că specialiștii sârbi în domeniul apelor vor gasi cele mai bune soluții pentru a menține siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Subcomisia de apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor a întrunit experţi din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor, a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a Administraţiei Bazinale de Apă Banat, din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiş şi Caraş-Severin şi experţi din Întreprinderea de Gospodărire Publică a Apelor “ Vode Vojvodine”. În baza „Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, intrat în vigoare în 1955, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor –a informat ABAB Timișoara, miercuri 17 octombrie.

Comentarii

comentarii