Acasă Economic Bayer România a inaugurat o platformă de cercetare în județul Timiș

Bayer România a inaugurat o platformă de cercetare în județul Timiș

DISTRIBUIȚI

Compania Bayer lansează Centrul de Inovaţie Agrotehnologică Bayer, platformă de cercetare aflată în județul Timiș menită să optimizeze şi să adapteze strategiile de protecția plantelor condițiilor specifice zonei de vest a țării, pentru ca fermierii să poată beneficia de cele mai bune soluții tehnologice adaptate specificului pedoclimatic local.

Întins pe o suprafață de 5 ha, în cadrul fermei Agrosuin Stan (în apropiere de orașul Jimbolia), Centrul de Inovaţie Agrotehnologică Bayer demonstrează dedicarea și implicarea companiei Bayer în sectorul agricol din România. “Agricultura modernă se află la răscruce de drumuri. Societatea și autoritățile de reglementare așteaptă de la fermieri să facă față provocării formidabile de creștere cu 50% a producției de alimente în următorii 30 (treizeci) de ani, în același timp punând sub semnul întrebării practicile lor și unele tehnologii de care au nevoie pentru a îndeplini această ambiție. Vedem două condiții pentru succesul agriculturii românești: competitivitatea și durabilitatea. Compania Bayer este angajată în ambele. Investim anual în tehnologii care ajută fermierii să își păstreze randamentul, dar și să producă alimente sigure și de înaltă calitate. Tehnologiile noastre sunt printre cele mai reglementate din lume, iar timpul necesar punerii pe piață a unui produs de protecția plantelor, de la descoperire până în momentul omologării, este în medie de 11 ani. Iar durabilitatea unei tehnologii poate fi evaluata doar prin monitoarizare continua”, spune Pascal Cassecuelle, Country Division Head, Bayer Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova.

Peste 100 de fermieri de top din Timiș și reprezentanți ai instituțiilor agricole și ai administrației județene au participat, joi 31 mai, la Checea, cu prilejul inaugurării de către Bayer a Centrului de Inovație și Agro Tehnologii (CIAT) Vest, unic în Banat.

Invitați speciali au fost Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, prof. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, prof. univ. dr. Neculai Dragomir, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Timișoara, precum și prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Județene Agricole Timiș.

De ce este important un asemenea centru de cercetare în agricultură pentru Timiș și pentru Banat? Pascal Cassecuelle, directorul Bayer România, prezent la eveniment a explicat: “Prin cele trei divizii Crop Science, Pharma și Consumer Health, Bayer pune un accent unic asupra științelor vieții. Toate activitățile noastre au un scop comun: știința pentru o viață mai bună. Prin inagurarea CIAT Vest în Timiș, la Checea, oferim o platformă unică de dezvoltare a soluțiilor inovatoare, care răspund nevoilor și condițiilor locale. Vedem două condiții de dezvoltare a agriculturii românești: competitivitatea și durabilitatea. Noi suntem angajați în ambele. Credem în agricultura durabilă și modernă. CIAT Vest trebuie să fie o platformă de educație pentru agricultura modernă și durabilă”, a explicat Pascal Cassecuelle.

El a mai amintit că populația mondială crește cu o viteză uimitoare. Numai în 2017 numărul s-a mărit cu peste 80 de milioane de oameni, iar nevoia de hrană și producția de alimente reprezintă o provocare formidabilă pentru viitor. De aceea trebuie să se ajungă la o creștere a produselor cu 50% în următorii 30 de ani. Prin urmare este nevoie de tehnologii noi și inovație în agricultură. România este a șasea cea mai mare putere agricolă din Europa și va ajunge a cincea. România are cea mai mare suprafață cultivată cu porumb și a devenit cel mai mare exportator de porumb din Europa, dar și un exportator principal de grâu.

În discursul său, Călin Dobra și-a exprimat admirația pentru marele proiect ce se desfășoară la Checea: “Am un mare respect pentru tot ceea ce faceți pentru agricultură în Timiș, un sector care pune bazele dezvolării județului. Știm că Timișul are cea mai mare suprafață agricolă din România. Cele două componente durabilitate și competitivitate amintite de domnul Pascal se regăsesc aici în județul Timiș. Avem USAMVB care pregătește forța de muncă superioară în domeniul agriculturii. Prin prisma profesioniștilor existenți – agricultorii –discutăm de o stabilitate economică, iar prin prisma calității solului și a tehnologiilor modern aplicate discutăm și de durabilitate. Aici, la Checea, avem parte de un fapt evident: cercetarea pusă în practică. De astfel de centre de inovația agrotehnologică avem nevoie. Mă bucur că un astfel de centru se regăsește în județul Timiș.

Activitatea centrului va avea în vedere cinci direcții strategice dedicate agriculturii:

Benzile înierbate și siguranța albinelor: Bayer propune soluții pentru îmbunătățirea mediului pentru albine și insecte polenizatoare. Acestea includ  zonele de protecție multifuncționale – benzi de flori, împreună cu hotelurile de albine (respectând astfel prevederile legale privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare, conform cu Planul Național de Acțiune). Astfel de măsuri pot aduce câștiguri suplimentare agricultorilor care beneficiază de subvenții prin Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Sustenabilitatea agriculturii și a afacerilor: rezultatele obținute în cadrul GEP și normele științifice le vor permite agricultorilor să adapteze tehnologiile inovatoare pentru culturile de câmp în propriile lor ferme, soluțiile recomandate de CIAT fiind adaptate pentru partea de vest a României.

Testare de precizie privind CPP și semințele: informațiile și experiența dobândite în platforma inițiată de Bayer le vor fi transferate partenerilor companiei, oferindu-le tot sprijinul tehnic legat de sistemul de pregătire a solului, densitatea de însămânțare și utilizarea corectă a produselor de protecție a plantelor (doza, utilizarea echipamentului potrivit).

Viitorul agriculturii: agricultura digitală îi va ajuta pe fermieri să detecteze buruieni, boli și dăunători prin colectarea de imagini de teren precise de sus. Acest lucru le permite producătorilor să aplice protecția culturilor cu o precizie mult mai mare, vizând numai locurile unde au apărut buruieni, boli și dăunători.

Activități de gestionare: centrul va promova activ cele mai bune practici pentru utilizarea în condiții de siguranță a produselor fitosanitare înainte, în timpul și după aplicarea lor.

Printre activitățile concrete derulate de Bayer în cadrul Centrul de Inovaţie Agrotehnologică se numără transferul de informaţii cu privire la noile tehnologii în cele mai importante zone agricole din România, bazate pe criterii legate de eficienţă si cu adaptarea optimă a produselor si tehnologiilor la condiţiile locale, precum și replicarea tehnicilor de evaluare si omologare cu respectarea bunelor practici agricole experimentale. De asemenea, activitatea centrului va fi dedicată strategiilor inovatoare menite să sporească eficiența activității fermierilor. Printre prioritățile noii platforme lansate de Bayer se va afla și promovarea bunelor practici agricole pentru utilizarea în siguranță a produselor pentru protecția plantelor.

Comentarii

comentarii