Acasă Eveniment Bega Bulevard, cu plusuri şi minusuri – VIDEO

Bega Bulevard, cu plusuri şi minusuri – VIDEO

347
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua ediţie a festivalului Bega Bulevard a găzduit numeroase evenimente care i-au încântat pe timişoreni, dar şi unele mai puţin reuşite
Deşi parţial “sabotată” de vreme, cea de-a doua ediţie a festivalului Bega Bulevard, eveniment ce aduce în prim-plan canalul ce străbate Timişoara, a reuşit să adune pe malurile Begăi numeroşi timişoreni.  Evenimentele s-au desfăşurat în zona centrală a oraşlului, între Podul Tinereţii, de la Universitatea Politehnica şi Podul Traian, de la Piaţa Maria. Deschis oficial vineri după amiază, de către primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, consulul general al Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn, şi Joachen Gauly, reprezentantul GTZ, Bega Bulevard a cuprins evenimente pentru toate vârstele şi gusturile, de la manifestări culturale la cele sportive, de la acţiuni diplomatice la cea de-a doua ediţie a Cursei Răţuştelor.  Nu au lipsit, din păcate, situaţiile neplăcute, câţiva spectatori fiind răniţi, sâmbătă seară, de artificiile ce au încheiat ce-a de-a doua zi a festivalului.
“Bega de mâine”
Organizatorii au prezentat, încă din prima zi a festivalului, viziunea asupra dezvoltării pe viitor a malurilor Canalului Bega – vedeta festivalului – dar şi a Parcului Copiilor, un obiectiv a cărui revitalizare este aşteptată cu nerăbdare de timişoreni. Timişorenii au putut asista la prezentarea Planului urbanistic zonal – Malurile canalului Bega, dar şi a rezultatelor Proiectului de cooperare româno-german “Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”, dintre Primăria Timişoara şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), din perioada 2006-2009. Ziua de vineri a mai găzduit piese de teatru, concertele susţinute de Umber şi The Intersphere, încheierea fiind asigurată de un spectacol de foc susţinut de trupa Shadows.
Corp Consular
Sâmbătă, la Timişoara a luat naştere Corpul Consular, constituit din consulii generali şi onorifici ce activează în oraşul de pe Bega. Consulii generali ai Serbiei, Germaniei şi Italiei şi consulii onorifici ai Franţei, Ţărilor de Jos, Austriei, Suediei, Tunisiei, Indiei şi Ungariei au semnat documentele de constituire a Corpului Consular, ce va fi condus de Rolf Maruhn, consulul general al Germaniei la Timişoara, cel cu mandatul cel mai îndelungat. În cadrul aceleaişi ceremonii, aceluiaşi Rolf Maruhn i-a fost conferit, de către primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, Titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei, prefectul de Timiş Mircea Băcală înmânându-i diploma de onoare a Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş.
Ziua de sâmbătă a fost una plină în evenimente. Timişorenii prezenţi pe Bega Bulevard au putut urmări şi participa la un spectacol de Taiji, ateliere de jonglerie, pictură pe şevalet, emisiune radio cu şi pentru copii, spectacole muzicale, concurs şi demonstraţie de caiac canoe, dezbateri, demonstraţii de arte marţiale, concurs de bărcuţe din hârtie, proiecţii video, curs şi concurs de dans de societate desfăşurat în aer liber, seara fiind rezervată concertelor susţinute de Pragu de sus, Cristi Iacob, Adi Bărar şi Zoom. Ziua s-a încheiat cu un spectacol de focuri de artificii, care, din nefericire, s-a încheiat neplăcut.
Artificii cu… arsuri de gradul doi şi trei
Spectacolul de artificii promis de organizatori şi realizat de o societate din Orăştie, a avut rezultate neplăcute, trei persoane ajungând la spital, cu arsuri de gradul doi şi trei. Adunaţi pe malul pe care se află terasa Flora, pentru a urmări artificiile, cei prezenţi au fost şocaţi în momentul în care artificiile au fost lansate chiar dintre ei. Şi de parcă sperietura nu ar fi fost de ajuns, peste cei prezenţi, printre care se aflau şi numeroşi copii, au început să cadă bucăţi încă aprinse. Trei persoane au fost rănite. O tânără şi un bărbat au ajuns la “Casa Austria” pentru îngrijiri, iar o femeie de 62 de ani, rănită mai grav la picioare, a necesitat o intervenţie chirurgicală. Acum, cei răniţi sunt  decişi să dea în judecată firma care a lansat artificiile. Organizatorii susţin că societatea din Orăştie, contractată de primărie, obţinuse toate avizele impuse de lege, iar la faţa locului erau prezenţi atât pompieri, cât şi echipaje medicale, iar perimetrele periculoase erau delimitate. Cei prezenţi susţin însă cu totul altceva, iar arsurile suferite de cele trei persoane nu mint. În cadrul societăţii care a organizat focul de artificii urmează să fie declanşată o anchetă directă. 4.000 de euro a costat spectacolul de artificii care a durat 15 minute şi s-a lăsat cu urmări neplăcute.
Picnic “sabotat” de vreme
Picnicul public anunţat pentru dimineaţa zilei de duminică nu a prea avut succes, cerul Timişoarei fiind înnorat la acea oră. Foarte puţini timişoreni au onorat invitaţia organizatorilor la o ieşire la iarbă verde. Stropii de ploaie le-au speriat şi pe cele câteva persoane prezente la picnicul public desfăşurat în premieră la Timişoara.

Cursa Răţuştelor

Duminică după-amiază a avut loc şi cea de-a doua ediţie a Cursei Răţuştelor (Duck Race), în organizarea Rotaract şi Consulatului German din Timişoara. Probabil cel mai aşteptat eveniment al festivalului, concursul răţuştelor de plastic a atras mii de curioşi, care au urmărit de pe malurile Begăi întrecerea desfăşurată între Podul Tinereţii şi Podul Traian din Piaţa Maria. 10.000 de tichete, a câte 5 lei bucata, au scos la vânzare organizatorii, fiecărui tichet corespunzându-i o răţuşcă înscrisă în concurs şi lansată la apă dintr-o basculantă. Banii obţinuţi în urma cursei caritabile vor fi folosiţi pentru punerea în funcţiune a unui laborator medical mobil, care să deservească localităţile care nu beneficiază de asistenţă medicală. Premiile pentru cei înscrişi în concurs au fost, şi la această ediţie, atrăgătoare: I – 1.000 de euro, II – un set de anvelope, III – un sistem GPS, plus multe alte premii surpriză.

Comentarii

comentarii