Acasă Actualitate Ben Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș, a votat alături de AUR...

Ben Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș, a votat alături de AUR împotriva legii PLX-145 – prevenirea separării copilului de familie

DISTRIBUIȚI

Cei de la AUR au reușit să convingă multă lume că Legea PLX-45 – prevenirea separării copilului de familie – este răul suprem. Printre aceștia și doi parlamentari liberali: Robert Sighiartău și Ben Oni Ardelean.

Legea a fost folosită de AUR pentru a promova un fake news despre cum „UE, PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi”.

E vorba despre un proiect de lege al guvernului Ciucă, trimis în Parlament și votat deja de Senat în 6 martie. Proiectul, aprobat miercuri și de Camera Deputaților, reglementează organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie.

Proiectul urmărește stabilirea de norme clare pentru separarea copilului de familie. Guvernul, inițiatorul proiectului, susține că proiectul va împiedica eventualele abuzuri și urmărește ca separarea copiilor de familie să fie realizată cât mai greu.

Mai mult, proiectul reprezintă un jalon din PNRR (jalonul 378) și are ca scop tocmai prevenirea separării copiilor de familii, după cum arată nota de fundamentare. Guvernul a arătat în notă că există în acest moment o practică a unor autorități locale, mai ales din comunitățile slab dezvoltate, ”de a separa cu ușurință copilul de familie pe motiv că e săracă” și arată că proiectul alocă fonduri tocmai pentru a susține aceste familii și a preveni separarea.

Proiectul a fost criticat violent de AUR, care a propagat informația falsă că legea ar urmări răpirea copiilor. O analiză realizată de platforma specializată Factual arată că Articolul 5 prevede obligația serviciului public de asistență socială să sprijine familiile cu copii care trăiesc în condiții precare sau se află în situații vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.

Concluzia analizei Factual este că ”declarația deputatului este falsă. Proiectul de lege se concentrează pe modalitățile care pot preveni separarea copilului de familie și nu pe procesul de adopție”, cu regerire la declarația unui deputat ex-AUR care acuza că proiectul legislativ urmărește ca minorii să fie ”extrași din familii și adoptați străinilor”.

”Voi vota împotriva PLX 145 !!! Este scandalos ce se întâmplă cu Proiectul de Lege privind prevenirea separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) Comisia de Muncă a acționat noaptea ca hoții și a aprobat proiectul cu mici modificări, ignorând amendamentele și eforturile noastre de a îmbunătăți legea. Voi vota categoric împotriva lui! Vă voi ține la curent cu evoluțiile și voi face tot posibilul pentru a proteja familiile și copiii noștri de astfel de abuzuri legislative!”, a scris Sighiartău.

La rândul lui, Ardelean a scris că ”Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) a fost adăugat rapid pe ordinea de zi a ședinței și a trecut la vot…
Bineînțeles că am votat ÎMPOTRIVĂ și voi continua să urmăresc îndeaproape fiecare mișcare privind organizarea aceastei instituții care poate deveni oricând una abuzivă”.

Comentarii

comentarii