Acasă Actualitate Beneficiarii sistemului de educaţie, activi în cadrul dezbaterilor privind viitorul învăţământului în...

Beneficiarii sistemului de educaţie, activi în cadrul dezbaterilor privind viitorul învăţământului în România

DISTRIBUIȚI

Joi, 16 mai 2013, Academia de Advocacy a organizat, la Iaşi, audierea publică cu tema „Tineri versatili, o necesitate pentru cerinţele imprevizibile din piaţa muncii?”. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, începând cu ora 11:00.

Dată fiind complexitatea aspectelor ce trebuiesc abordate şi corelate integrat pentru o reformă reală a educaţiei şi racordarea imediată a tinerilor pe piaţa muncii, prin audierea publică s-a dorit a se contribui la clarificarea şi identificarea de soluţii privind următoarele întrebări: Care sunt principalele măsuri necesare pentru creşterea adaptabilităţii tinerilor la cerinţele pieţei muncii?; Care sunt abilităţile, deprinderile cheie care ar trebui dezvoltate tinerilor, complementar cunoştinţelor şi informaţiilor dobândite pe diferite domenii, pentru o cât mai bună şi stabilă inserţie pe piaţa muncii? Din cele aproape 200 de opinii scrise colectate în cadrul audierii publice, din 25 de judeţe, un procent de peste 35% provin din domeniul învăţământului şi educaţiei, peste o treime dintre aceştia fiind elevi şi studenţi, beneficiari ai sistemului de învăţământ. ,,Profit de această dezbatere a dumneavoastră, despre care am auzit de la mama, pentru a vă face câteva propuneri de care aş vrea să profit eu atunci când voi fi la liceu sau facultate (altfel, mă gândesc tot mai serios să aplic pentru o bursă la o şcoală din Europa).” afirmă o elevă de numai 11 ani, din Bucureşti, în opinia sa scrisă intitulată „Noi vrem să învăţam! Ajutaţi-ne, nu ne trimiteţi la colţ! Şi voi aţi fost ca noi!”, transmisă în cadrul audierii publice. Elevii au opinii şi îşi susţin public aceste opinii. Adulţii nu mai au, aşadar, nicio scuză în a nu face cel puţin atât cât fac elevii pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional românesc.
Toate opiniile scrise colectate urmează a fi sintetizate de către Comisia de experţi a audierii publice, formată din: Nicolae Crețu, preşedinte Comisia de estetică şi istoria artei a Academiei Române, Filiala Iaşi, Alma Andrei, Şef birou Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Gheorghe Pleșu, preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri, Iaşi, Roxana Muscalu Haidau, preşedinte Asociaţia Tehnică de Formare Profesională “TEACH ING”, Iaşi, Simona Fiț, consultant în transparenţa decizională, Academia de Advocacy, Timişoara. Raportul sinteză va fi prezentat public, în cadrul unei conferinţe de presă şi va fi transmis decidenţilor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi tuturor celor care au participat la audierea publică. De asemenea, va putea fi consultat de către toţi cei interesaţi pe pagina de internet a Academiei de Advocacy, www.advocacy.ro, alături de toate opiniile scrise colectate şi celelalte materiale specifice procedurii de audiere publică.

Comentarii

comentarii