Acasă Economic Bicycle Valley la Timișoara. Cea mai mare fabrică de biciclete din Europa...

Bicycle Valley la Timișoara. Cea mai mare fabrică de biciclete din Europa de Est va fi inaugurată în acest an

1049
DISTRIBUIȚI

Sport Mechanical Workshop (sau Fabrica de Biciclete), partenerul Decathlon, construieşte o fabrică de biciclete la intrarea în Timişoara.

Fabrica de Biciclete va începe producţia în noua unitate până la sfârşitul acestui an. Conform reprezentanţilor Sport Mechanical Workshop (SMW), aici vor fi produse, anual, 1,5 milioane de biciclete, potrivit Adevarul.

Se vor realiza atât biciclete obişnuite, cât şi electrice. Toate vor fi realizate pentru Decathlon, liderul local de echipamente sportive. Gigantul francez a semnat un parteneriat pe termen lung cu fabrica de la Timişoara, care va asigură activitatea unităţii de producţie pentru ei.     

Timişoara va fi unul din cele mai importante centre de producţie de biciclete din Europa de Est. Biciclete „made in Timişoara“ realizate pentru Decathlon vor fi destinate în special exportului (pe piaţa din Europa de Est şi Rusia), dar şi pieţei locale.

Francezii beneficiază în acest moment circa 800.000 de biciclete pe an din două fabrici partenere din România. Una dintre ele este SMW, care asamblează de câţiva ani biciclete pentru Decathlon, într-o hală de 5.000 de metri pătraţi, închiriată pe platforma Incontro din Timişoara. Aici se asamblează bicicilete model B’Twin (aproximativ 300 de biciclete pe zi).  

În acest moment este în construcţie fabrica din spatele centrului comercial Metro. Aceasta va avea 23.000 metri pătraţi (10.000 pentru producţie, 10.000 pentru depozite şi 3.000 pentru birouri).

Au existat anumite întârzieri, în special din cauza pandemiei, iar în această toamnă lucrările la fabrică ar trebui să se încheie.

Fabrica va începe cu 350 de angajaţi, iar producţia va fi de până la un milion de biciclete, urmând ca pentru următorii ani să pună la dispoziţie 750 de locuri de muncă, pentru a putea scoate de pe poarta fabricii 1,5 milioane de vehicule pe două roţi.

Investiţia într-o mare fabrică se ridică la 30 de milioane de euro şi este realizată de o firmă italo-română: 66 la sută din acţionari sunt italieni şi 34 sunt români.

“Fabrica trebuie să intre în funcţiune până la sfârşitului anului 2021. Ei vor lucra în exclusivitate pentru Decathlon. Când pandemia ne va permite, vor exista întâlniri cu reprezentanţii unor fabrici din Asia, care fac echipamente pentru Decathlon, pentru a vedea dacă se poate muta producţia aici. Momentan, aici se vor realiza cadrele şi se vor monta componentele aduse din Asia.

Vrem să facem la Timişoara un Bicycle Valley, unde să se asambleze biciclete, dar unde să se şi producă anumite piese precum pedale, frâne, structura metalică. Există loc pentru dezvoltare în jurul fabricii. Practic, toate componentele ar putea fi făcute la Timişoara. Prin dezvoltare pe orizontală, platforma va crea 3.000 de locuri de muncă.

Mai mult, din 2023 vrem să începem şi producţia de biciclete electrice”, a declarat pentru Adevărul Vincenzo Moderno, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Italiene pentru România.

Comentarii

comentarii