Acasă Actualitate Bienala de arhitectură Beta 2022, între critici și laude în mediul online

Bienala de arhitectură Beta 2022, între critici și laude în mediul online

DISTRIBUIȚI

În cadrul ediție a patra a bienalei Beta au contribuit cu lucrări peste o sută de artiști și arhitecți din țară și străinătate. Au fost expuse în spațiul public peste 140 de lucrări. Mulți internauți nu înțeleg însă mare lucru din arta contemporană și experimentală, dar nici nu au citit descrierile proiectelor. Așa că s-a dat liber la comentarii și ură în mediul online. De altfel, reacția oamenilor contează cel mai mult, în condițiile în care Beta 2022 are ca temă “Orașul, ca fiind un bun comun”. 

Poate cea mai criticată lucrare a fost leagănul roz care are în o parte pe propriertatea Politehnicii, iar cealaltă parte e pe trotuarul de pe bulevardul Mihai Viteazul. Acesta îi aparține lui Rael Sanfratelo, arhitect din Statele Unite ale Americii, profesor la Harvard, și vorbește despre „granițe”.

“Este o lucrare despre granițe și despre colaborare. Gardul respectiv, da, este o graniță. Este un perete, unul dintre acei pereți metaforici pe care-i prezentăm în expozițiile noastre. Expoziția se numește Another Breach in the Wall. În SUA, lucrarea respectivă a fost făcută la o graniță mult mai controversată, la granița dintre Statele Unite ale Americii și Mexic. A putut fi făcut pe o parte și de cealaltă această lucrare care s-a îmbinat la mijloc, iar copiii din cele două țări au putut să colaboreze. Balansoarul nu poate fi folosit de unul singur. Întotdeauna ai nevoie de un partener”, a explicat arhitectul Daniel Munteanu, unul din curatorii Beta 2022.

Organizatorii au picurat pe trotuar vopsea galbenă pe o distanță totală de 24 de kilometri, în tot orașul, liniile ducând practic către expozițiile prezentate în bienală. Rețelele de socializare s-au umplut și pe această temă de critici.

“Controversa liniei galbene a fost asumată prin simplul fapt că nu am anunțat înainte de a se face, ci a fost cumva ca un teaser. Am ales cu foarte mare atenție tipul de vopsea, împreună cu producătorii, este o vopsea nepoluantă, este pe bază de apă și prin acțiunea afectivă a pașilor oamenilor și al ploii această linise se va duce. Nu este un vandalism asupra orașului și nu este o lucrare care să-și dorească să fie permanentă. A fost făcută ca ea să dispară ușor în timp”, a mai spus Daniel Munteanu.

O altă problemă a fost dispariția unor lucrări. Unele n-au rezistat nici două zile, cum a fost covorul cu monezi de 50 de bani.

Beta este un proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România – filiala Timiș, coorganizat cu Facultatea de Arhitectură.

Expozițiile pot fi vizitate până în 23 octombrie.

Comentarii

comentarii