Acasă Actualitate Bike to work, Timișoara – la final, cu impact la peste 100.000...

Bike to work, Timișoara – la final, cu impact la peste 100.000 de persoane

DISTRIBUIȚI

Prima ediție a provocatorului eveniment de protecția mediului în Timiș ”Bike to Work” s-a încheiat, vineri, după patru zile în care orașul și județul din vestul României a respirat mai curat, mai în liniște.

Proiectul a fost inițiat de Fundația Medici’s, cu suportul și implicarea a 80 de companii din Timiș, inclusiv a trei consulate onorifice și s-a desfășurat în perioada 1 -4 septembrie 2020. 800 de persoane au participat sau au fost interesate de eveniment, iar impactul mediatic în comunitate s-a ridicat la peste 100.000 de persoane.

Dr. Adrian Bădescu a explicat că motivația evenimentului a fost una de responsabilitate socială. Ce beneficii aduce mersul pe două roți, fără motor? Deplasarea la job pe bicicletă asigură distanțarea socială care ne protejează în pandemia de COVID-19, distanțare care nu poate fi asigurată optim prin mijloacele de transport în comun.

Folosind bicicleta orașul poate fi mai liniștit și mai “verde” (nepoluat). Mișcarea fizică crește imunitatea organismului, previne multe afecțiuni și este un antidepresiv puternic. Și nu în ultimul rând, este cool sa mergi pe bicicletă la job sau în oraș. Mark Rutte, prim ministrul olandez o face zilnic.

Nu întotdeauna mersul pe bicicletă, la job, poate fi facil, plăcut și sigur. Iar uneori poate fi chiar imposibil sau riscant.

Chiar dacă Timișoara este orașul din România cu cei mai mulți kilometri de pistă de biciclete, iar Timișul deține cea mai lungă pistă de biciclete, de aproape 40 de km, legând Timișoara de Serbia, încă nu există un proiect unitar care să creeze un ”inel verde” de piste de biciclete, care să lege circular comunele perimetrale ale zonei metropolitane și să lege radial orașul de platformele industriale din prelungirea căilor Aradului, Lipovei, Lugojului, Șagului sau Torontalului. Consiliul Județean Timiș are însă printre priorități conturarea sau finalizarea unor astfel de proiecte.

Evenimentul Bike to Work nu a fost unul de grup. ”Bike to Work Timiș 2020” a propus reîntoarcerea la job, la început de septembrie, renunțând la mașină și folosind bicicleta, timp de patru zile.

Fotografiile sau selfie-urile funny au fost postate chiar de către participanți pe paginile de facebook Bike to Work Timisoara, atrăgând comentarii și like-uri, iar participanții care au atras cele mai multe like-uri vor primi premii din partea organizatorilor.

Două biciclete vor fi oferite din partea CLINICILOR MEDICI’S și a companiei AV SEC TRAINING.

”Cel mai mare beneficiu al evenimentului rămâne însă obișnuința de folosi cu plăcere și responsabilitate bicicleta în drumul nostru zilnic spre job. Iar mulți dintre directorii unor renumite companii și organizații din Timiș s-au implicat personal în acest proiect”, spune dr. Bădescu.

Este vorba de Samuel Cireș – Heraeus (Germania), Bogdan Timar – decanul Universității de Medicină și Farmacie, Daniel Marcu – Clubul Economic German, Narcisa și Adrian Bădescu – Clinicile Medici’s,

Giovana și Anton Iuhas – Gia Consulting, Francisc Horvath – BDI, Gheorge Fernea – Gabbro, Cristian Casapu – DaVino, Iova Acimovăț – AWR Lease, Radu Ticiu – Timișoara Startup Hub și mulți alții.

”La fel ca și pentru ei, pentru Mark Rutte, prim ministrul Olandei, este o normalitate să meargă la muncă pe bicicletă. Primul ministru olandez a fost surprins în repetate rânduri folosind acest mijloc de deplasare spre jobul zilnic. Chiar daca nu locuiește în Timișoara si nu s-a înscris în acest ”proiect verde” pentru Timiș, domnul Mark Rutte a primit like-uri de apreciere pentru exemplul pe care il dă în rândul demnitarilor și al cetățenilor Europei”, a subliniat dr. Bădescu.

Comentarii

comentarii