Acasă Eveniment Bilanțul provizoriu al furtunii violente din vestul ţării. Cinci persoane decedate în...

Bilanțul provizoriu al furtunii violente din vestul ţării. Cinci persoane decedate în Timiş, mai mulţi răniţi la spital – Foto & Video

4718
DISTRIBUIȚI

O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică după-amiază, asupra vestului ţării, după ce ultimele două zile au fost neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului. Opt persoane au murit în urma furtunii din vestul ţării. Mai multe judeţe din vestul ţării se află sub atenţionare nowcasting de vreme rea.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, un nou bilanţ al furtunilor din ţară, fiind vorba despre opt morţi şi 67 de răniţi, majoritatea în judeţele Timiş, Arad şi Alba. Bilanţul nu este definitiv, situaţia fiind în dinamică, iar echipajele de pompieri militari fiind în teren.

Potrivit IGSU, furtuna care s a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime. ”Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese ( 5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)”, anunţă IGSU. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt ( 49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba).

O a șase persoană, un bărbat, a decedat la Bistrița. Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a decedat, în Parcul Municipal din oraș, după ce a fost lovit în zona capului de creanga unui copac, ruptă în urma furtunii puternice care s-a abătut duminică seara asupra județului.

O femeie aflată în staţiunea arădeană Moneasa, situată la o distanţă de o sută de kilometri de municipiul Arad, a murit duminică după-amiaza, după ce a fost lovită de un copac rupt de vijelie, chiar în faţa unui hotel în care urma să intre.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Primăria comunei Moneasa a confirmat că în urma unei furtuni puternice o femeie aflată în staţiune a fost surprinsă de un brad înalt aflat în faţa unui hotel în care urma să intre şi care a fost rupt de vânt.

Deocamdată, identitatea femeii nu a fost stabilită, însă se presupune că era turistă.

Conform Biroului de presă al IPJ Arad, drumul către zona montană Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborâţi de vijelie, cea mai gravă situaţie fiind între oraşul Sebiş şi staţiune.

Acoperişurile mai multor clădiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternică, duminică după-amiază, iar zeci de copaci au fost rupţi şi au căzut pe autoturisme sau pe drumuri, îngreunând circulaţia. Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute, transmite News.ro.

În municipiul Arad, numeroşi copaci au fost rupţi şi au căzut pe drumuri, îngreunând traficul. Totodată, în cădere, aceştia au avariat autoturisme în toate cartierele oraşului.

Conform relatărilor martorilor pe reţelele de socializare, în judeţ sunt rupţi de vijelie sute de copaci, care au căzut pe drumuri judeţene şi naţionale. Cea mai afectată zonă este Valea Mureşului, aici fiind înregistrate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.

„Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

În urma furtunii care a afectat judeţul Arad, au fost efectuate 174 de apeluri la 112. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Arad a intervenit la 86 cazuri în tot judetul Arad. Au fost afectate DN 7, 79, 69, 79A, DJ 708, DJ 792B, drumuri municipale din Arad și mai multe drumuri comunale, 27 autoturisme prin căderea arborilor. Pe căile ferate au fost blocate trei garnituri de tren prin căderea stâlpilor pe infrastructura. De asemenea, au fost afectate Poliția oraşului Sebis, Școala Generală Conop, Liceul Dimitrie Țichindeal din Arad, Biserica Ortodoxa Sâmbăteni, Biserica Ortodoxa Sălăjeni. În cazul locuințelor particulare, 40 de acoperişuri au fost luzate de vânt şi două adăposturi animale au fost distruse. Sunt afectate total 38 de linii de medie tensiune, 12 parțial, 253 puncte de transformare, 23 localității, 29.000 abonați. Furtuna a făcut un adevărat prăpăd în 32 de localităţi. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Arad a intervenit cu 80 ofițeri și subofițeri, 12 autospeciale și alte 25 mijloace.

Comentarii

comentarii