Acasă Actualitate Bilanţul pe 2009, prezentat de primar şi viceprimari

Bilanţul pe 2009, prezentat de primar şi viceprimari

DISTRIBUIȚI

La sfârşit de an, primarul Gheorghe Ciuhandu şi cei doi viceprimari ai Timişoarei, Adrian Orza şi Sorin Grindeanu, au ieşit în faţa timişorenilor pentru a-şi expune realizările şi nerealizările din acest an. La capitolul nerealizări, mai exact „neîmpliniri”, doar primarul urbei, Gheorghe Ciuhandu, a enumerat trei proiecte. Este vorba despre blocarea licitaţiei pentru 30 de autobuze cu burduf, despre faptul că bdul Cloşca nu este încă reabilitat şi despre Pasajul din Calea Şagului, obiectiv la care lucrările de reabilitare avansează mult prea lent. „De doi ani, nu reuşim să obţinem avizul de mediu pentru începerea lucrărilor de reabilitare a carosabilului”, spune primarul despre situaţia bdului Cloşca, în timp ce despre lucrările de la pasajul din Calea Şagului declară: „chiar dacă lucrarea este încă în grafic, lucrurile nu se desfăşoară în ritmul pe care ni l-am dori”. Ciuhandu a catalogat 2009 ca un an foarte greu, poate chiar cel mai greu de când ocupă scaunul de primar al Timişoarei.

Drumuri reabilitate şi piste pentru biciclişti

La capitolul realizări în anul 2009, primarul Gheorghe Ciuhandu a enumerat, printre altele: Realizarea a 40 de km de piste pentru biciclişti; Finalizarea inelului IV de circulaţie, care leagă Calea Torontalului de Calea Bogdăneştilor; Introducerea de linii de transport metropolitan pe traseele: Timişoara-Ghiroda, Timişoara-Moşniţa, Timişoara-Giarmata Vii, Timişoara-Remetea Mare, Timişoara-Ianova; Reabilitarea a 50 de km de drum; Demararea proiectului "Aleea Personalităţilor", demers destinat promovării istoriei şi personalităţilor locale care au făcut cinste oraşului nostru – au fost realizate 8 statui anul acesta; Reabilitarea de imobile de patrimoniu, prin atragerea de fonduri extra-bugetare (GTZ, Fabrica de Bere, propritari): Piaţa Unirii nr. 9, Piaţa Unirii nr. 11, Timotei Cipariu nr. 1, şi Piaţa Unirii nr. 10 (în curs de finalizare), str. George Coşbuc (în curs de finalizare), vitrine istorice str. Ştefan cel Mare nr. 2 (în curs de finalizare).

Parcuri şi parcări ecologice

Viceprimarul Adrian Orza a prezentat, la capitolul realizări, amenajarea unor noi parcuri sau reabilitarea unor parcuri existente, amenajarea de parcări ecologice, diverse plantări de arbori, arbuşti, gard viu şi alte plante, montări de coşuri pentru câini, dar şi lucrări de reabilitare la bazinul de la Complexul Sportiv Bega şi la Sala Constantin Jude. Parcurile amenajate sau reamenajate în acest an în Timişoara sunt: Parcul Uzinei – teren viran, acoperit de gunoaie, transformat în parc, Parcul Bihor – primul Parc de picnic, Parcul Bucovinei, Scuarul Arhanghelii Mihail şi Gavril, Parcul Zurich şi Parcul Clăbucet. O altă realizare este, conform edililor, introducerea de formulare online pe www.primariatm.ro pentru diferite acte necesare timişorenilor, pentru a elimina timpul pierdut de aceştia la ghişeele din cadrul Primăriei Timişoara.

Blocuri reabilitate, iluminat public şi canalizare

Viceprimarul Sorin Grindeanu a prezentat realizări vizând mai multe capitole de activitate. Astfel, reţeaua de iluminat public a fost extinsă pe 34 de străzi din Timişoara, totalizând o lungime de 6,1 km. În plus, o serie de obiective istorice au fost iluminate arhitectural. În 1 octombrie au demarat lucările de reabilitare a 55 de blocuri vechi din Timişoara, până în prezent fiind finalizate lucrările la 22 dintre acestea. A fost extinsă şi reţeaua de apă-canal a Timişoarei, reţele de apă pe 10 străzi – reprezentând 3 km şi reţele de canal pe 50 de străzi – reprezentând 17 km. La capitolul realizări este trecută şi achiziţionarea sistemelor GPS ce au fost montate pe autovehiculele Retim, pentru o mai eficientă urmărire a activităţii de salubrizare.
 

Comentarii

comentarii