Acasă Economic Biogazul – importantă resursă pentru dezvoltarea energiilor regenerabile în România

Biogazul – importantă resursă pentru dezvoltarea energiilor regenerabile în România

DISTRIBUIȚI

 În România sectorul de biogaz se află într-un stadiu incipient de dezvoltare. Odată cu dezvoltarea sectorului de biogaz sunt necesare modificarea legislaţiei, dezvoltarea agriculturii şi creşterea nivelului general de cunoştinţe cu privire la beneficiile biogazului, pentru ca acest potenţial să fie valorificat. REECO organizator internaţional de târguri şi conferinţe pe tema energiei regenerabile, aduce la un loc experţi şi persoane cheie din domeniul biogazului din România şi nu numai, la evenimentul ENREG Energia Regenerabilă, ce se va desfăşura la Arad, între 25-27 aprilie 2012. 

Biogazul este un amestec de gaze, produs din materie organică de diferite provenienţe care conţine metan şi dioxid de carbon. Acesta rezultă în urma unei fermentări anaerobe (în lipsa aerului), iar pentru producerea lui pot fi utilizate atât materii prime vegetale, reziduri animale, cât şi reziduri din industria alimentară. Procesul de producere a biogazului presupune eliminarea deşeurilor, fiind un proces 100% ecologic. Biogazul poate fi transformat în energie printr-un proces mult mai curat decât arderea combustibililor fosili.

România este o ţară cu multe zone benefice pentru producerea de biogaz. Judeţul Bihor este doar un exemplu, având 12 zone în care oamenii pot scăpa de deşeurile nocive, iar în locul acestora să primească căldură, curent, îngrăşământ bio şi un mediu curat. Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România urmează să fie construită şi finalizată până în 2013, în localitatea harghiteană Remetea. Fabrica va produce bioetanol utilizând produse agricole din zonă, iar din borhotul rezultat se va produce biogaz. Pentru a contribui la o creştere în acest domeniu, atât din punct de vedere al calităţii informaţiilor transmise cât şi din punct de vedere al tehnicii în sine, REECO – organizator de târguri şi conferinţe pe energie regenerabilă şi eficienţă în construcţii şi renovări, revine cu cea de-a patra ediţie a conferinţei Biogazul. Tehnologii de obţinere şi importanţa acestora pentru dezvoltarea durabilă, pe 25 aprilie 2012.
Conferinţa va dezbate subiecte ca: Potenţial şi avantaje de producţie a biometanului în regiunea Europei de Sud-Est; Valorificarea resturilor alimentare în producţia de biogaz; Biogazul – importantă sursă regenerabilă de energie; Producţia de biogaz- O cooperare transfrontalieră, Tehnologie sustenabilă, complexă şi versatilă: alimente, energie şi îngrăşământ din fermă şi altele.
Printre cei care vor susţine lucrări în cadrul conferinţei se regăsesc: Elena H. Aangelova – Deutsches BiomasseForschungsZentrum gemeinnützige GmbH, Germania; Prof. Ştefana Jurcoane, USAMV Bucureşti; Dr. Ing. Benone Velcescu, consilier Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Prof. Kornel Kovacs, Asociaţia Maghiară de Biogaz, Ungaria, Prof. Dr. Ing. Ioana Ionel, Universitatea Politehnica Timişoara, Dr. Ing. Teodor Vintilă, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara şi alţii. Conferinţa va avea loc în paralel cu târgul ENREG Energia Regenerabilă, care se va desfăşura între 25-27 aprilie 2012, la Expo Arad Internaţional. În cadrul târgului şi conferinţei se vor reuni experţi şi persoane cheie din acest domeniu, unde îşi vor prezenta noile proiecte, vor împărtăşi experienţe şi vor schimba opinii. "Trebuie arătat că potenţialul energetic de biomasă al României (deşeuri agricole, reziduuri din exploatări forestiere, subproduse din industria alimentară etc.), se completează, în ultimul timp, prin cultivarea plantelor energetice nonagricole (salcie energetică, miscanthus, cynara, plop energetic etc.). Tot acest potenţial de biomasă va fi şi o sursă importantă pentru biocarburanţii din generaţia a 2-a precum şi pentru alte energii, evident cu respectarea condiţiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat Stelian FUIA, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Comentarii

comentarii