Acasă Cultura Biohazard II Timișoara sau despre constructul distructiv pe care îl suprapune omul...

Biohazard II Timișoara sau despre constructul distructiv pe care îl suprapune omul asupra universului

1260
DISTRIBUIȚI

Performance-ul Alexandrei Boaru este al doilea eveniment de activare din cadrul proiectului BIOHAZARD – capitol introductiv al „Anthropocene. New Species”.

Evenimentul a fost organizat de galeria de artă contemporană META Spațiu. I hope the future will imprint our fossils on the same rock, și găzduit de galeria Calpe din Timișoara.

Mirela Vlăduți a explicat că performance-ul care a avut loc la finele săptămânii trecute, s-a desfășurat ca un dialog cu elementul vegetal: discurs adresat unei entități vegetale generice, unei naturi personalizate – The Plant – apologie care citează / reiterează temele centrale ale romantismului.

Un dialog care este în același timp o încercare de conectare structurată în jurul unei serii de diferențe și similitudini dintre ciclurile existențiale umane și vegetale: ciclic versus linear, tranzitoriu versus peren, integrativ versus distructiv.

Relația complexă dintre uman și vegetal – și aici vegetalul este atât parte componentă cât și imagine simbolică a întregii naturi – se structurează în jurul constructului artificial și inevitabil distructiv pe care îl suprapune omul asupra universului.

Concluzia este însă una unificatoare, performance-ul fiind în același timp o validare a biologiei umane ca parte a mecanismului vegetal de regenerare și o validare a modului în care funcționează omul în rolul său asumat de principiu ordonator.

Componenta video a performance-ului ilustrează, pe de o parte, poziționarea actuală – în afara naturii și în interiorul tehnologiei – și pe de altă parte articulează mesajul concluziv, care plasează concilierea/ reconectarea într-un timp viitor care se definește în același timp ca anihilant și ca salvator.

BIOHAZARD, organizat de galeria de artă contemporană META Spațiu, este un prim exercițiu expozițional, parte integrantă a proiectului Anthropocene: New Species, care va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Această primă parte structurată ca serie de intervenții artistice – expoziții capsulă, de scurtă durată, proiecții de filme, prezentări de artist și performance, funcționează ca introducere în tematica proiectului Anthropocene.

Acesta anunță temele principale – în ceea ce privește raportarea la schimbările prin care trecem la nivel global, climateric și social dar și în ceea ce privește repoziționarea artistului, a curatorului și a instituției culturale la ceea ce înseamnă demers curatorial, artistic și expozițional.

În același timp, acest prim capitol, cu titlu inspirat de perioada pe care o traversăm la toate nivelele, are o funcție de tampon, de tranziție între tema conștientizării pericolului pe care îl traversăm din punct de vedere climateric – care încă pare a pune probleme de acceptare, reacție și disponibilitate pentru schimbare  atât la nivel individual cât și global – și cel al acceptării, a proiecției de dincolo de momentul inevitabil al transformării și al evoluției -a explicat Vlăduți.

Comentarii

comentarii