Biserica de lemn de la Topla, unul dintre cele mai valoroase monumente din cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara, va fi restaurată după incendiul devastator care i-a distrus acoperișul și turla.
Evaluarea pagubelor și primele măsuri
În urma intervenției pompierilor de la ISU Banat, s-a constatat că:
🔹 Acoperișul a fost distrus complet și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii.
🔹 Turla a fost afectată în proporție majoră, rămânând doar câțiva stâlpi de susținere.
🔹 Pereții din bârne de stejar prezintă arsuri superficiale la interior, dar structura pare intactă.
🔹 Podeaua pare conservată, însă va fi evaluată detaliat după îndepărtarea resturilor arse.
Un aspect pozitiv este că pictura originală a bolții și o mare parte din inventarul bisericii au fost protejate, fiind conservate în depozitele muzeului încă de la ultima restaurare a acoperișului. Astfel, există premise solide pentru refacerea monumentului.
Cauza incendiului și intervenția autorităților
După finalizarea anchetei, specialiștii ISU Banat au stabilit că incendiul a fost cauzat de supraîncălzirea unui cablu electric.
Datorită intervenției rapide a pompierilor, focul a fost stins înainte ca întreaga biserică să fie distrusă. De asemenea, IPJ Timiș a acționat prompt, trimițând echipa de analiză criminalistică pentru investigarea cauzelor incendiului.
Etapele restaurării
Procesul de restaurare a Bisericii de la Topla a început deja cu limitarea accesului publicului în zonă. Echipele de specialiști identifică și marchează părțile structurale recuperabile, în timp ce situl este protejat de intemperii și alți factori de degradare.
După finalizarea acestor măsuri preliminare, va începe efectiv procesul de reconstrucție, cu scopul de a reda monumentul publicului vizitator.
Sprijin instituțional și comunitar
Pentru salvarea bisericii, Consiliul Județean Timiș a alocat fonduri de urgență necesare expertizei și proiectării lucrărilor de restaurare. De asemenea, Mitropolia Banatului, prin Înalt Prea Sfinția Sa Ioan, a oferit sprijin logistic și moral.
Comunitatea muzeală din întreaga țară s-a mobilizat imediat, iar publicul fidel muzeului a transmis numeroase mesaje de susținere.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara mulțumește tuturor celor implicați și își reafirmă angajamentul de a restaura acest monument istoric, simbol al patrimoniului cultural bănățean.