Acasă Actualitate Biserica de lemn de la Povergina, mistuită de flăcări în 2015, ridicată...

Biserica de lemn de la Povergina, mistuită de flăcări în 2015, ridicată cu ajutorul cricurilor hidraulice – foto

DISTRIBUIȚI

Biserica de lemn de la Povergina, aflată pe lista de protecție a UNESCO, a fost distrusă, în 2015, de un incendiu devastator.

Lăcașul de cult din Țara Făgetului, care poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”,  a fost construit în 1782. Biserica era construită integral din lemn, respectiv din bârne de stejar, îmbinate prin procedeul cunoscut meșterilor drept ”coadă de rândunică”. Pereții erau placați cu scândură, dușumeaua era tot din scânduri. Acoperișul și turla de deasupra pronaosului erau învelite în șindrilă, de asemenea din lemn. După incendiu au mai rămas în picioare doar zidurile.

Asociația Biserici Înlemnite a decis să refacă biserica în cadrul unui atelier cu meșteșugari tradiționali. Proiectul a demarat în 6 iunie, iar timp de cinci săptămâni se desfășoară prima etapă de conservare, care presupune intervențiile necesare asupra corpului bisericii păstrat în urma incendiului.

În aceste zile se reface fundația în tehnica zidăriei uscate din piatră de carieră, se înlocuiesc tălpile degradate.

“Proiectul continuă în ritm bun, în ciuda caniculei, resimțită și aici destul de puternic. Zilele acestea se va realiza fundația și soclul din piatră de carieră (zidărie uscată), peste care să vor așeza noile tălpi ale bisericii, și ulterior corpul bisericii arse”, au anunțat cei de la Asociația Biserici Înlemnite.

O etapă de durată și migăloasă

Pentru a reface fundația, biserica trebuia ridicată printr-un procedeu numit liftare.

“Am început procesul de liftare a bisericii în vederea refacerii fundației din piatră de carieră și înlocuirii tălpilor degradate. Liftarea se realizează cu ajutorul vinciurilor, cricurilor hidraulice, distanțiere (pene din lemn) și a unei structuri provizorii care leagă pereții bisericii, din interior și exterior. Ridicarea se face gradual până la cota +50 cm față de cota actuală pentru a permite realizarea lucrărilor la parte inferioară.

Este o etapă de durată, migăloasă, exactă și presupune o atenție sporită”, au mai anunțat cei de la Biserici Înlemnite.

La atelierul propus participă meșteri pietrari și meșter dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea muzeului Astra din Sibiu, tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.

Finanțare este făcută de Ordinul Arhitecților din România, Sesiunea de finanțare din timbrul arhitecturii 2022 și The Prince’s Foundation.

FOTO facebook/Asociația Biserici Înlemnite

Comentarii

comentarii