Acasă Actualitate Biserica Ortodoxă Română prețuiește știința medicală și susține vaccinarea anti-COVID19

Biserica Ortodoxă Română prețuiește știința medicală și susține vaccinarea anti-COVID19

481
DISTRIBUIȚI

Patriarhia Română – Biserica Ortodoxă Română – prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, de aceea a fost și rămâne în favoarea vaccinării anti-COVID19, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică.

Este vorba de consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

“Personal, pledez în mod ferm pentru implicarea preoţilor în acest act de informare onestă a credincioşilor. Biserica Ortodoxă Română şi-a exprimat şi reiterat poziţia sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariţia vaccinurilor. În calitatea pe care o am, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am făcut-o, vaccinându-mă”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19 este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută apariția vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă – este mesajul BOR – Patriarhia Română.

 

 

Comentarii

comentarii