Acasă Actualitate Biserica romano-catolică din Bălcescu ar urma să fie „redată comunității”. În prezent,...

Biserica romano-catolică din Bălcescu ar urma să fie „redată comunității”. În prezent, există doar contract de comodat între primărie și episcopie

DISTRIBUIȚI

Imobilul bisericii romano-catolice din Piața Bălcescu, construit între 1912 și 1913, ar urma să fie redat comunității, anunță reprezentanții Primăriei Timișoara. Concret, municipalitatea a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea transferului fără plată al imobilului bisericii din Bălcescu către Episcopia Romano-Catolică. Astfel, imobilul construit între 1912 și 1913 se întoarce în patrimoniul comunității pe care o deservește.

„Imobilul se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara și a fost atribuit în 2018, prin contract de comodat Parohiei Romano-Catolice Timișoara III Elisabetin. Dreptul de folosință este gratuit pentru o perioadă de 25 de ani. Pentru transmiterea unor clădiri sau terenuri în proprietatea unităților de cult, este necesar ca acestea să fie în domeniul privat al municipiului. Astfel, în condițiile legii, proiectul de hotărâre de Consiliul Local prevede trecerea în domeniul privat al Municipiului Timișoara a bunului imobil și transmiterea, fără plată, a dreptului de proprietate asupra imobilului”, explică reprezentanții primăriei.

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara, în calitate de for tutelar al cultului romano-catolic de pe raza Diecezei de Timișoara, a solicitat în 2020 transmiterea fără plată în proprietatea parohiilor romano-catolice de care aparțin, a celor trei biserici romano-catolice din municipiul Timișoara: biserica romano-catolică „Sf. Ecaterina” din cartierul Cetate, biserica romano-catolică „Millenium” din cartierul Fabric și biserica romano-catolică „Preasfântă Inimă a lui Isus” din cartierul Bălcescu. Alături de biserică, în 1926, a fost construită Mănăstirea Salvatorienilor din Elisabetin. Închisă în perioada regimului comunist, aceasta are în prezent în grijă un centru pentru copiii străzii și un azil de noapte pentru persoane nevoiașe.

Proiectul de hotărâre îl puteți consulta aici.

Comentarii

comentarii