Acasă Actualitate Biserica sârbească de la Ciacova şi incendiul din 2004

Biserica sârbească de la Ciacova şi incendiul din 2004

DISTRIBUIȚI

Biserica sârbească de la Ciacova (aflată la 30 de kilometri de Timişoara) este unul dintre monumentele de categoria A din judeţul Timiş. A fost construită între anii 1786-1771, în perioada preotului sârb Pavle Peici. În 1771 a fost sfinţită de către episcopul ortodox din Timişoara. Ctitorul bisericii, construită în stilul unei nave, aşezată în mijlocul unui cimitir vechi, este G. Karagici. 

În curtea bisericii şi astăzi se mai găsesc câteva cruci de marmură inscripţionate în limbile greacă şi slavă din secolul al XVIII-lea. 

Interiorul bisericii are formă de de cruce şi este pardosită cu cărămidă arsă. 

Sculptura de pe iconostas a fost realizată de Dimitrije Popovici, iar pictura a fost realizată de Nedelcu Popovici în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.  

Din păcate, interiorul bisericii sârbeşti a avut de suferit în urma unui incendiu izbucnit în aprilie 2004.

Incendiul s-a datorat unui scurtcircuit în biserică. Intervenţia pompierilor a făcut ca pagubele să nu fie mai mari. Altarul a fost distrus şi aproape jumătate din iconostas a fost însă distrus. Au ars, de asemenea, multe picturi valoroase.

În jurul iconostasului a ars tot, nu însă şi faţa de masă de pe altar, care a rămas întreagă şi se păstrează şi acum în condiţii bune. Tot ca prin minune a scăpat de incendiu crucea din lemn de pe altar.

 

Comentarii

comentarii