Acasă Cultura Biserici înlemnite cu Muzeul Național al Banatului Timișoara

Biserici înlemnite cu Muzeul Național al Banatului Timișoara

1041
DISTRIBUIȚI

Muzeografi în cadrul Secției de Arheologie, dr. Adriana Sărășan și dr. Cristian Ardelean, din cadrul Muzeului Național al Banatului Timișoara, au scanat 3D biserica de lemn de la Românești.

Biserica din Românești este una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din Banat, monument de importanță națională, datând din sec. al XVIII-lea.

Valoarea acestui monument este dată de autenticitatea și integritatea arhitecturii sale, redată prin păstrarea structurii originale și a finisajelor istorice. Etapele istorice prin care a trecut sunt vizibile. Urmele nuielelor – suport sunt mărturii ale unei vechi tencuieli pe bază de var, golurile de geam sunt realizate probabil în sec. al XIX-lea.

Acestea încă mai păstrează tâmplăria și feroneria originală precum și sticla realizată manual. În interior se păstrează o pardoseala de pământ (lutuire), fiind singura biserică de lemn, alături de Căpăt care păstrează un astfel de finisaj în Banat. Cele două prelungiri ale șarpantei peste cele două intrări, sunt cel mai probabil intervenții ulterioare.

Acestea dau farmec bisericii de lemn și fac parte din istoria ei. Un lucru ieșit din comun este că se păstrează urmele unei mutări istorice a întregii biserici (sau ale unei ridicări). Aceste urme sunt vizibile la partea inferioară a pereților exteriori, care au fost străpunși de niste elemente orizontale (osii).

Biserica din Românești va intra în restaurare prin licitație publică. Scanarea 3D va rămâne un martor al situației bisericii de lemn de dinaintea acestei intervenții – a subliniat reprezentanții Muzeului Banatului Timișoara.

 

Comentarii

comentarii