Acas─â Politica Blatul pe dos

Blatul pe dos

878
DISTRIBUIȚI

S-au f─âcut fel de fel de supozi╚Ťii, unele confirmate, altele de-a dreptul aiuristice, privind existen╚Ťa unor blaturi politice ├«ntre PSD ╚Öi PNL. Acestea au constat pe r├ónd ├«n instalarea la putere a coali╚Ťiei, ├«n men╚Ťinerea acesteia periculos de mult la Palatul Victoria, ╚Öi apoi ├«n destr─âmarea leg─âturilor dintre PNL ╚Öi USR. Iar mai nou ar fi un blat politic viz├ónd crearea unei noi majorit─â╚Ťi, mai trainice dec├ót oric├ónd. Dar dac─â de fapt asist─âm la un blat pe dos?

PNL ╚Öi PSD semnalizeaz─â c─â se c─âznesc s─â fac─â ├«mpreun─â o uria╚Ö─â construc╚Ťie USL 2, din care s─â fac─â parte ╚Öi UDMR. Ea va fi at├ót de puternic─â, ├«nc├ót ├«╚Öi propune, nici mai mult nici mai pu╚Ťin, dec├ót s─â ne d─âruiasc─â o nou─â Constitu╚Ťie. ╚śi at├ót de durabil─â, ├«nc├ót este proiectat─â pe ╚Öapte ani. B─âtu╚Ťi pe muchie. ╚śapte ani ├«n care, ├«nc─â de pe acum, f─âr─â ca ├«ntre timp electoratul s─â aib─â vreun cuv├ónt de spus, se planific─â rota╚Ťia premierilor. O mori╚Öc─â a premierilor la care particip─â PSD ╚Öi PNL. Pardon. Sare la cap ╚Öi UDMR. Pe un parcurs de ╚Öapte ani, e loc ╚Öi de un premier maghiar. Ca s─â vezi! Dar construc╚Ťia, p├ón─â c├ónd e ridicat─â de la p─âm├ónt, dureaz─â ceva.

Partidele se ├«ntrec ├«n a-╚Öi pune reciproc condi╚Ťii. At├ót PSD, c├ót ╚Öi PNL prezint─â c├óte un set de condi╚Ťii nenegociabile privind programul de guvernare. Alte condi╚Ťii sunt negociabile, iar t├órguiala poate dura mult ╚Öi bine. Multe dintre condi╚Ťiile nenegociabile, dar ╚Öi o parte a celor negociabile, se cam bat cap ├«n cap. ╚śi pot produce implozii ale proiectatei guvern─âri. Situa╚Ťia se complic─â ╚Öi mai mult atunci c├ónd e dezb─âtut algoritmul puterii. Cine pe ce minister pune m├óna? Analistul Sarmiza Andronic lanseaz─â o tez─â interesant─â. ╚śi anume c─â ar fi bine ca partidul care ├«╚Öi instaleaz─â ministrul s─â aib─â autoritate deplin─â ╚Öi asupra secretarilor de stat ╚Öi aparatului tehnic de dedesubt. Pentru ca r─âspunderea fiec─ârui partid, pe fiecare segment ├«n parte, s─â fie deplin─â. Dac─â s-ar ├«nt├ómpla a╚Öa, atunci negocierile ar dura mai pu╚Ťin. Numai c─â se pare c─â exist─â suficiente motive ca ele s─â dureze nu pu╚Ťin. Ci c├ót de mult se poate.

Un alt analist binecunoscut opiniei publice, Bogdan Tiberiu Iacob, prezint─â noi argumente, conform c─ârora guvernele Rom├óniei nu se fac ╚Öi nu se desfac la Bucure╚Öti. Ci ├«n alt─â parte. ╚śi aici apare un element surpriz─â de care nu am cum s─â nu ╚Ťin cont. Bogdan Tiberiu Iacob sus╚Ťine c─â este posibil ca negocierile de la Bucure╚Öti s─â dureze cam c├ót dureaz─â negocierile de la Berlin. C─â mai ├«nt├ói Klaus Iohannis a╚Öteapt─â s─â vad─â care va fi acolo algoritmul puterii, pentru a putea fi asezonat─â corespunz─âtor ╚Öi noua putere de la Bucure╚Öti. Tot ce se poate.

Rampa de lansare a crizei politice de la Bucure╚Öti a fost bine ╚Öi ├«nalt construit─â. Dar, p├ón─â una alta, nu vedem unde este rampa de cobor├óre. ╚śi atunci nu am cum s─â nu m─â g├óndesc c─â poate suntem victimele unei cacealmale. Poate c─â exist─â un blat politic. Dar pe dos.

Blatul pe dos ├«nseamn─â s─â ╚Ťii toat─â popula╚Ťia cu sufletul la gur─â, s─â ar─â╚Ťi tu, ca partid politic, c─â e╚Öti zi ╚Öi noapte preocupat de soarta ╚Ť─ârii, de identificarea unei solu╚Ťii c├ót mai bune pentru o viitoare guvernare, s─â tot negociezi cu c├ót mai multe echipe constituite ├«n acest scop, dar, ├«n realitate, s─â faci ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â tragi de timp. ╚śi astfel fiecare partid din cele care negociaz─â, ca s─â nu mai vorbim despre partidele care nu negociaz─â, s─â ias─â c├ót mai bine ├«n fa╚Ťa electoratului. S─â dea frumos. Dar, ├«n realitate, ace╚Öti b─âie╚Ťi de╚Ötep╚Ťi din politic─â s─â fi b─âtut palma nu pentru a face, ci pentru a nu face. Adic─â un blat pe dos. Numai asta ne mai lipsea!

Comentarii

comentarii