Acasă Actualitate Blestem asupra taberelor din Timiş

Blestem asupra taberelor din Timiş

DISTRIBUIȚI

Un singur centru de agrement, din cele şapte existente, are situaţia juridică clarificată…
Doar pentru terenul unei singure tabere dintre cele şapte câte există în Timiş nu sunt probleme juridice. Culmea, tabăra de la Bogda, singura cu acte în regulă, este în stare de conservare. Tot din cele şapte tabere, doar două funcţionează. Şi acelea, la capacitate redusă. Preţurile destul de piperate pentru cazare şi masă nu-i fac pe tinerii din Timiş sau din România să se bată pe locurile de cazare la ultimele tabere din zona de vest. Este vorba despre taberele pentru tineret de la Poieni Strâmbu şi Chevereşu Mare. În cazul celorlalte cinci locaţii, printre care şi baza turistică din Timişoara, există atât probleme legate de starea accentuată de degradare a clădirilor, cât şi probleme juridice legate de spaţii. Pentru a salva ce mai este de salvat din taberele timişene, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Tineret (DJT) Timiş, Radu Tîrpe, este hotărât să acceseze mai multe proiecte europene.

Tratatul de la Trianon dă bătăi de cap tinerilor din Timiş…

Direcţia Judeţeană pentru Tineret Timiş nu-şi mai vede capul de problemele juridice pe care le are, în special cu taberele aflate în stare de conservare. Din cele şapte centre de agrement, şase sunt cu probleme juridice. Baza turistică din Timişoara nu este intabulată pe DJT şi există un litigiu cu Primăria Timişoara. La centrul de agrement de la Herneacova, primăria comunei are terenul şi ANTTS construcţiile aflate în paragină. Tabăra de la Nădrag, aflată şi ea în conservare, este împărţită între Societatea Anonimă Forestieră Nădrag, care are terenul şi DJT Timiş, ce are construcţiile. La cele două tabere de la Poieni Sat (nefuncţională) şi Poieni Strâmbu (funcţională) există o situaţie hilară, la prima vedere. Statul Român este proprietarul de drept al terenurilor… în urma Tratatului de la Trianon. Terenul a fost dat însă în administrea DJT Timiş, care este proprietară pe clădirile de aici. Tot statul are în posesie şi terenul pe care se întinde tabără funcţională de la Chevereşu Mare. Cea mai clară situaţie este spaţiul unei tabere care nu aduce niciun venit. Este vorba de centrul de agrement de la Bogda, unde direcţia este proprietarul absolut atât al trenului, cât şi al clădirilor. Tabăra este însă în conservare.

Preţuri piperate, clientelă pe măsură…

Singurele tabere care pot să-şi primească oaspeţii sunt cele de la Poieni Strâmbu şi Chevereşu Mare. Împreună, ele asigură aproape 130 de locuri de cazare. Pentru o zi de cazare în care sunt incluse şi trei mese, tinerii care vor să se relaxeze trebuie să plătească 52 de lei, din care 20 de lei revin celor trei mese. Pe perioada de vară, aceste tabere se pot autofinanţa, dar o dată cu venirea vremii reci, totul devine sumbru pentru ultimele două tabere de stat, din Timiş. Pentru a le da o mână de ajutor tinerilor cu adevărat săraci, autorităţile au acceptat şi tineri care vin cu mâncarea de acasă şi astfel nu plătesc decât 32 de lei pentru o zi de cazare. În acest an, tabăra de la Chevereş, care dispune de 73 de locuri de cazare, este ocupată la capacitate maximă doar în perioadele 25 iulie – 4 august, 20 – 26 august şi 28 august – 3 septembrie. Cel mai slab grad de ocupare se înregistrează între 24 – 30 iunie (20 de locuri) şi 3-9 iulie (26 de locuri). Tabăra de la Poieni Strâmbu, care are 54 de locuri disponibile, va fi ocupată la capacitate maximă doar între 4 – 10 august.

Bani europeni pentru salvarea ultimelor tabere…

Pentru a salva ce mai este de salvat din taberele timişene, directorul adjunct al DJT Timiş, Radu Tîrpe, este hotărât să acceseze mai multe proiecte europene. Acesta vrea să transforme Centrul de agrement de la Herneacova, niciodată folosit de DJT Timiş, într-o fermă care să furnizeze hrana pentru ultimele două tabere funcţionale din Timiş. “Cel mai important, spun eu, este să ne concentrăm pe tabăra de la Bogda, singura a cărei situaţii juridice este absolut clară. Aici avem un teren de trei hectare şi mai multe clădiri aflate în paragină. Aici vreau să fac pe un proiect european o tabără cu adevărat occidentală. O tabără tematică pentru studenţi poate fi gata în cel mult şase luni, dacă primim fonduri europene. Şi la Poieni Strâmbu este o pâine bună de mâncat. Zona cu potenţial incredibil trebuie exploatată la maxim. Aici am în plan realizarea unei eco-tabere, în care aproape totul să fie ecologic”, spune Radu Tîrpe.

Comentarii

comentarii